Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  2/3 galeria își transformă spațiul expozițional într-o cameră obscură
expozitie, o copie mecanica

2/3 galeria își transformă spațiul expozițional într-o cameră obscură

2/3 galeria își transformă spațiul expozițional într-o cameră obscură, în expoziția-rezidență „O copie mecanică”, în care sunt implicați artiștii fotografi Răzvan Neagoe, Vlad Albu și Sabina Suru.

Expoziția al cărei scop îl constituie conturarea unor practici artistice diferențiate și delimitarea unor procese de creație distincte realizate de artiștii participanți va fi deschisă în perioada 3 noiembrie – 4 decembrie 2022.

Astfel, galeria se va transforma într-o cameră fotografică și va funcționa, concomitent, ca o cameră obscură și instalație experiențială, ca spațiu expozițional și ca atelier de creație, artiștii în rezidență fiind invitați să realizeze lucrări artistice si instalații fotografice în situ.

Vizitatorii pot participa activ în expoziție

Artiștii care vor participa și vor crea în cadrul proiectului sunt: Răzvan Neagoe (expune în perioada 3-12 noiembrie), Vlad Albu (expune în perioada 13-23 noiembrie) și Sabina Suru (expune în perioada 24 noiembrie-4 decembrie).

În perioada 3 noiembrie – 4 decembrie, în intervalul orar 12:00 – 20:00, vizitatorii pot să participe activ la actul artistic generat de fotografi.

Expoziția „O copie mecanică” își propune să chestioneze concepte legate de mecanizarea procesului fotografic, vrând să exploreze idei legate de unicitate, original și copie, cât și despre mistificările imaginii fotografice.

„Proiectul propune transformarea galeriei 2/3 într-o cameră obscură și realizarea unor lucrări în relație cu aceasta. Timp de 9 zile, artiștii sunt invitați să transforme galeria într-o producție artistică in situ strâns conectată cu practica individuală. Astfel, 2/3 galeria este interesată mai degrabă de lucrările ce rezultă din limitările impuse de cadrul în sine, cât și de direcțiile artistice ce se pot dezvolta din acest demers în ziua de astăzi, într-o societate contemporană hiperdigitalizată”, spune într-un comunicat Claudia Retegan, fondator 2/3 galeria.

Despre artiști

Răzvan Neagoe (n. 1974) este artist vizual, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Genurile artistice în care se exprimă sunt: fotografia, pictura, obiectul, colajul, performance, instalația, landart și new media, dezvoltând proiecte cu tentă socială, de arhitectură dar și de recuperare a operelor clasice. La începutul anilor 2000 a făcut parte din grupul Ecco, în calitate de membru fondator. Din 2006 este prezent alături de Alina Tudor –  grupul focAR – în câteva proiecte de mare anvergură. In perioada 2019-2021 expune alături  de comunitatea artistica STUP.

Vlad Albu (n.1992) locuiește și lucrează în București. Și-a finalizat studiile de licență (2017) și master (2019) în cadrul Departamentul Imagine Dinamică și Fotografie a Universității Naționale de Arte București. Practica sa artistică include fotografie, instalații și publicațiile de artist. Lucrările sale sunt în principal preocupate cu arhitectura și relația umană cu spațiile construite, naturale și imaginate. A expus la Salonul de proiecte, Galeria Posibilă, Galeria Ivan, Atelier 35, Aici Acolo, Galeria Aparte.

Sabina Suru (n. 1986) este artistă multimedia și manager cultural, co-fondatoare a Asociațiilor Marginal, Allkimik și Qolony – Colonia pentru Artă și Știință, respectiv a hibridului artist run VAGon – spațiu in(ter)disciplinat, în cadrul Atelierelor Malmaison. Pornind din pictură și continuând în fotografie și transmedia, practica ei se concentrează acum asupra holografiei și a filmului, și încorporează elemente și concepte din știință (optică, fizică), abordând problematici legate de mutația identității, obiectivizare și memorie exografică, prin colaborări cu practicieni din diverse domenii, precum cercetare științifică, dans contemporan și muzică.