Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Abel Rad subminează certitudinea autoreferențială a fotografiei
afis abel rad

Abel Rad subminează certitudinea autoreferențială a fotografiei

Abel Rad prezintă fotografii recente la Biju Gallery din Cluj-Napoca, începând cu 4 iulie, sub titlul „Staring at the Sun”, expoziție curatoriată de Irina Alexandra Banea.

Orice abordare a fotografiei implică o dublă evidență: pe de o parte, există obiectul reprezentat, făcut vizibil prin imagine, iar pe de altă parte, există imaginea însăși, care se oferă privirii și articulează vizibilul, adică modul în care obiectul apare în imagine.

Prin această expoziție personală, Abel Rad subminează certitudinea autoreferențială a fotografiei, interogând sursa acesteia – atât ca obiect expus, cât și ca subiect reprezentat. Fiecare fotografie, fiecare lucrare, fiecare operă este în sine un început care își poartă solitudinea necesară propriei descoperiri. În orizontul acestei deveniri, primul moment în care sinele caută să se împlinească este acela în care își întoarce privirea de la lumină și se închide în el însuși, abandonându-se în propriul obscur, în solus ipse.

În această deturnare a privirii, lumea exterioară este cea care găsește modalitatea să ajungă la eul mereu prins în obscuritatea identică a sinelui. Răsturnând această presupoziție existențială, el operează o convertire, întorcând extatic privirea către exterior, către acest exces de vizibil care este lumea.

Fotografia rămâne sursa venirii sale în prezență, un mod prin care a exista devine sinonim cu a observa, a ieși din sine – afirmație pusă în joc prin lucrarea „Staring at the sun”.

Sinele tragic și tragedia culorilor

În lucrările sale, Abel Rad adună tot acest exces de vizibil, doar pentru a fixa apoi ceea ce s-a păstrat în fluxul conștiinței. În obiectul-scenografic „Prisma”, existența sinelui tragic este construită în jurul a trei fotografii care dramatizează tăcerea și așteptarea a ceea ce urmează să vină. În această fisură între da și nu, între nu încă și deja, se instalează tăcerea contemplării.

Abel Rad pune în față singularitatea unui lucru doar pentru a-l arunca în universul multiplu al lumii și al experiențelor. Seria „The tragedy of colours” surprinde multiplicitatea la care orice obiect singular trimite. Fiecare lucrare devine un monolog-pauză în fluxul și refluxul lumii, în tragedia existenței. Cele treisprezece lucrări nu reprezintă instantanee, o surprindere a unui „eu = eu” abstract, ci o însumare de gesturi ale unui existent concret, prins într-o rețea de interacțiuni. Culoarea este cea care reface legătura ontologică – fără nuanțe, directă, amplifică deopotrivă acțiunea și sentimentul tainic și personal.

Abel Rad (n. 2000) a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj Napoca, departamentul Foto-Video. În practica sa, lucrează cu metafore care întruchipează o multitudine de povești personale.

Expoziția poate fi vizitată miercurea și joia, între orele 14:00 și 17:00, și vinerea, de la 18:00 la 20:00.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.