Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Acuarelă de Kandinsky, subiectul unei dispute între Polonia și Germania
kandinsky

Acuarelă de Kandinsky, subiectul unei dispute între Polonia și Germania

Autoritățile poloneze au condamnat drept scandaloasă decizia unei case de licitații germane de a vinde un tablou al artistului rus Vasily Kandinsky despre care spun că a fost furat din Muzeul Național din Varșovia în 1984.

Acuarela abstractă fără titlu, datată 1928, a fost vândută pentru 310.000 de euro (265.000 de lire sterline), iar casa de licitații Grisebach din Berlin a decis acum să suspende finalizarea vânzării ca urmare a reacției din Polonia.

Casa de licitații a declarat că a investigat informațiile primite de la ministerul polonez al Culturii, potrivit cărora tabloul ar fi fost furat, și a concluzionat că nu există nicio obiecție legală cu privire la licitație.

Oficialii din Varșovia spun că tabloul lui Kandinsky are pe verso o ștampilă de la muzeul de unde a provenit.

Consulul polonez la Berlin, Marcin Krol, a participat la licitația din Berlin, dar nu a putut împiedica vânzarea operei de artă. El a declarat că aceasta a fost inclusă într-o bază de date a Interpolului privind operele de artă furate.

„Casa de licitații germană a acționat ca o împrejmuire pentru bunuri furate”, a scris pe Twitter viceprim-ministrul și ministrul polonez al Culturii, Piotr Glinski. „A vândut tabloul de Kandinsky, deși știa că a fost furat dintr-un muzeu polonez”.

Ministerul a declarat că va lua măsuri legale pentru a încerca să recupereze tabloul, descriind licitația ca fiind „extrem de lipsită de etică și contrară standardelor care ar trebui să se aplice pe piața internațională de artă”.

Într-un comunicat, casa de licitații a transmis că a verificat cu mare grijă proveniența acuarelei lui Kandinsky și că a ajuns la „concluzia clară că nu există obiecții legale pentru licitație”.

Cu toate acestea, a decis să solicite o revizuire în instanță și a suspendat vânzarea până când va primi o clarificare irevocabilă.

Problema despăgubirilor de război

Vânzarea tabloului Kandinsky este un subiect foarte sensibil, deoarece Polonia încearcă încă să recupereze mii de opere de artă jefuite de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Arkadiusz Mularczyk, ministrul adjunct de Externe, a declarat că vânzarea reflectă o generală lipsă de voință din partea Germaniei de a returna Poloniei proprietățile furate.

„Ei nu vor să returneze bunuri culturale foarte importante pe care le-au furat din Polonia. Principala problemă pentru noi este că legea germană protejează acest furt. Nu arată bine pentru statul de drept german”, a declarat el pentru BBC.

Legea germană permite astfel de vânzări deoarece o operă nu mai este considerată furată după 30 de ani, a adăugat el.

„Văd această situație ca pe o problemă mai mare, pentru că vedem că guvernul german și Germania în general are o problemă cu despăgubirile și cu bunurile furate, cu proprietățile culturale confiscate din Polonia. Multe dintre ele se află acum pe teritoriul german”, a mai spus el.

Mularczyk a condus o comisie parlamentară care a calculat pierderile cauzate Poloniei de Germania nazistă între 1939 și 1945 la 6,22 trilioane de zloți (1,1 miliarde de lire sterline; 1,4 miliarde de dolari). În octombrie, guvernul polonez a trimis o notă diplomatică la Berlin pentru a solicita compensații.

Guvernul german consideră că problema despăgubirilor de război este închisă din cauza unui acord încheiat în 1953 între URSS și Germania de Est, în temeiul căruia autoritățile comuniste poloneze de atunci au renunțat la orice alte pretenții.

Polonia susține că acest acord nu este valabil deoarece, la acea vreme, nu era independentă de influența sovietică.