Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Ad Infinitum” – Desen, pictură și video de Andrea Nagy, la Scemtovici & Benowitz Gallery
ad infinitum, nagy

„Ad Infinitum” – Desen, pictură și video de Andrea Nagy, la Scemtovici & Benowitz Gallery

Expoziția „Ad Infinitum”, care reunește lucrări de desen, pictură și video de Andrea Nagy, va fi deschisă la Scemtovici & Benowitz Gallery din București în perioada 17 mai – 16 iunie.

Curatoarea Mădălina Mirea, istoric de artă, notează: „Descrieri ale animalelor reale sau fantastice, bestiarele medievale adunau între filele lor colecții întregi de imagini simbolice și fabule. Plecând de la această sursă de inspirație, Andrea Nagy reface drumul invers, într-un complex demers de introspecție și de autodescoperire. Compoziții complexe, în cărbune sau în culori vibrante, în care figurativul și abstractul concurează perpetuu, desenele sale se aglutinează din suprapuneri și estompări, cu reflexe de palimpsest. Starea de veghe, în care artista plonjează în procesul creației, generează amintiri din vis sau, după caz, toarce fire plăpânde din universul real al copilăriei sale, înțesat cu legende, povești și fantasme.

În peisajele fără început și fără sfârșit, semnate de Andrea Nagy, timpul și spațiul sunt abrogate, așa cum nonliniare sunt visele noastre și subconștientul. Modalitățile de expresie sunt multiple, niciodată aceleași, într-o neostoită sete de mișcare și schimbare. Personajele sunt proiectate într-un context vast, într-un univers al existenței nelimitate, pline de mister și de imprevizibil, dezvăluite treptat, cu încetinitorul. Căci dincolo de agitația inevitabilă în care suntem captivi, AD INFINITUM constituie o pledoarie pentru încetinirea ritmului nostru exterior și conectarea la ritmul interior al unei artiste ce a văzut idei”.

Despre Andrea Nagy

Andrea Nagy (n. 1988, Târgu-Mureș) este artistă vizuală, lector univ. dr. în cadrul Universității Naționale de Arte din București. Este licențiată și absolventă de masterat (2013), secția Pictură, și doctor în Arte vizuale (2017) în cadrul aceleiași universități. Din 2014 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Pictură.

A avut prima expoziție personală „Bestiar” la Institutul Balassi (2015) și a participat la numeroase expoziții colective în țară și străinătate, printre care Contemporary Drawing in Romania (București, 2023), Bienala Internațională de Artă (Beijing, 2015), Bienala Internațională de Desen (Mogoșoaia, 2017) și altele. Pe lângă activitatea artistică personală, a curatoriat cele trei ediții ale expozițiilor Confluențe, dedicate artiștilor tineri.

Expoziția poate fi vizitată până în 16 iunie, în zilele de joi, vineri și sâmbătă, între orele 14:00 și 19:00, și duminica, între 12:00 și 16:00.