Adăugiri neintenționate – Urme de ziar pe „Dormitorul” lui Van Gogh
Pictura „The Bedroom/ Dormitorul” (1888), de Vincent van Gogh, a fost recent analizată la muzeul din Amsterdam dedicat artistului și au fost descoperite mai multe fisuri în vopsea, dar și adăugiri involuntare.
Reprezentanții muzeului au precizat că în timpul restaurării au fost descoperite multe fisuri în vopsea. Vopseaua chiar se desprinse în unele locuri. Aceste deteriorări au apărut în timpul vieții lui Van Gogh.
Când a revenit în atelierul său după o perioadă de absență, a constatat că picturile sale suferiseră daune cauzate de apă. Pictorul i-a scris fratelui său Theo că a învelit „Dormitorul” în ziar, deoarece vopseaua se scorojea. La microscop, restauratorul a găsit dovezi că acest lucru era adevărat: existau urme de print de ziar în vopsea.
În timp ce se afla în Arles, Vincent van Gogh (1853 – 1890) a realizat această pictură a dormitorului său din Casa Galbenă. El însuși a pregătit camera cu mobilier simplu și cu propriile lucrări pe perete. Culorile strălucitoare erau menite să exprime „odihna absolută” sau „somnul”. Cercetările arată că culorile puternic contrastante pe care le vedem astăzi în lucrare sunt rezultatul decolorării de-a lungul anilor. Pereții și ușile, de exemplu, au fost inițial mai degrabă mov decât albastru. Unghiul aparent ciudat al peretelui din spate, între timp, nu este o greșeală din partea lui Van Gogh – colțul era într-adevăr înclinat. Regulile perspectivei par să nu fi fost aplicate cu acuratețe pe tot parcursul picturii, dar aceasta a fost o alegere deliberată. Artistul i-a spus lui Theo într-o scrisoare că a „aplatizat” în mod deliberat interiorul și a lăsat umbrele la vedere pentru ca tabloul său să semene cu o stampă japoneză. Van Gogh a fost foarte mulțumit de tablou: „Când mi-am revăzut pânzele după boală, care mi s-a părut cea mai bună a fost dormitorul”.
Credit foto: Van Gogh Museum