Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  ADIAF a ales cei patru finaliști pentru Prix Marcel Duchamp 2024
finalisti prix marcel duchamp 2024

ADIAF a ales cei patru finaliști pentru Prix Marcel Duchamp 2024

Association pour la Diffusion Internationale de l’Art Français (ADIAF), care acordă anual Premiul Marcel Duchamp pentru artă contemporană, a anunțat finaliștii celei de-a 24-a ediții.

Nominalizații pentru cea mai importantă distincție pentru artă contemporană în Franța sunt Abdelkader Benchamma, a cărui practică se bazează pe desen, sculptorița Gaëlle Choisne, fotografa Noémie Goudal și duo-ul Detanico & Lain.

O expoziție a lucrărilor finaliștilor va fi deschisă la Centre Pompidou, începând cu 1 octombrie, și curatoriată de Jeanne Brun.

ADIAF alocă în total 90.000 de euro pentru acest premiu, dintre care 35.000 de euro pentru câștigătorul care va fi anunțat în octombrie.

Premiul are două noutăți – prezența a doi artiști în juriul internațional, prezidat de Xavier Rey, directorul Muzeului de Artă Modernă – Thomas Hirschhorn, laureat al primului Duchamp în 2000, și artistul belgian Otobong Nkanga.
În plus, în spiritul democratizării premiilor acordate artiștilor, programul de rezidență americană la Villa Albertine va fi de acum înainte deschis celor patru nominalizați.

„După un proces lung și riguros care a început în urmă cu 10 luni, patru artiști tocmai au fost aleși de comitetul nostru de selecție format din unsprezece colecționari ADIAF. Acești finaliști vor fi invitați de partenerul nostru, Centrul Pompidou, pentru o expoziție de trei luni, a cărei deschidere este programată pentru 1 octombrie. Vă aștept la 14 octombrie 2024 pentru anunțarea câștigătorului, care va fi ales de un juriu internațional. Pentru prima dată, doi artiști vor face parte din juriu, alături de colecționari și directori de instituții importante”, a declarat Bonnin într-un comunicat publicat pe adiaf.com.

Abdelkader Benchamma

Abdelkader Benchamma, născut în 1975 la Mazamet (Franța), trăiește și lucrează la Paris și Montpellier. Este reprezentat de Galerie Templon, Paris/Bruxelles/New York și de ADN Galeria, Barcelona.

Format la Beaux-Arts de Montpellier și la ENSBA din Paris, Abdelkader Benchamma a ales desenul alb-negru ca mediu preferat. Având abordări grafice variate, el abordează uneori foaia de hârtie cu minuțiozitatea unui gravor, iar alteori peretele cu un gest generos care îi face spațiul să fie al său.

Gaëlle Choisne

Gaëlle Choisne, născută la Cherbourg în 1985, locuiește și lucrează la Paris și Berlin. Artista este reprezentată de galeria Air de Paris și de Nicoletti Contemporary, Londra.

Artista abordează problemele contemporane ale cataclismelor, ale exploatării resurselor și ale vestigiilor colonialismului în instalații opulente care îmbină tradițiile creole ezoterice, miturile și cultura populară. Sculptor și realizator de videoclipuri, ea se bazează pe călătoriile făcute pentru a crea materialele pentru instalațiile și filmele sale.

Noémie Goudal 

Noémie Goudal, născută în 1984, trăiește și lucrează la Paris și este reprezentată de Edel Essanti Gallery, Londra.

Absolventă a Colegiului Regal de Artă din Londra și a Școlii Saint Martins, Noémie Goudal folosește ca medii de lucru fotografia, video și instalația. Opera sa fotografică poetică oscilează între realitate și ficțiune. Aceasta constă în construirea și integrarea unor structuri arhitecturale ambițioase de diferite tipuri (cupole, scări și turnuri) în peisaje neatinse, pentru a crea iluzii de peisaj. Subiectele sale preferate sunt vastele întinderi de păduri, spațiile industriale, oceanele și deșerturile, toate acestea fiind prielnice pentru reverie.

Angela Detanico / Rafael Lain

Născuți în Brazilia în 1974, respectiv în 1973, Detanico și Lain trăiesc și lucrează la Paris. Ei sunt reprezentați de galeria Martine Aboucaya, Paris, și LMNO, Bruxelles.

Angela Detanico și Rafael Lain lucrează împreună din 1996. Cu o formare de lingvist și grafician, ei trăiesc și lucrează la Paris de peste 20 de ani și sunt acum francezi.

S-au impus pe scena artistică cu un corpus de videoclipuri, lucrări sonore și vizuale, picturi murale, construcții și instalații care combină text și cartografie.

Anul trecut, artistul palestiniano-suedez Tarik Kiswanson a fost câștigătorul Prix Marcel Duchamp. Dintre români, Mircea Cantor e singurul artist care a primit această distincție, în 2011.