Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul palestiniano-suedez Tarik Kiswanson, câștigătorul Prix Marcel Duchamp 2023
tarik kiswanson

Artistul palestiniano-suedez Tarik Kiswanson, câștigătorul Prix Marcel Duchamp 2023

Artistul palestiniano-suedez Tarik Kiswanson este câștigătorul Prix Marcel Duchamp pe 2023. El va primi 35.000 de euro și o rezidență la Villa Albertine, organizație franceză din New York.

Expoziția lucrărilor nominalizaților va avea loc la Artcurial, după ce a fost mutată de la Pompidou din cauza unei greve a angajaților.

Nominalizații pentru Premiul Marcel Duchamp 2023, cea mai importantă distincție pentru artă contemporană în Franța, au fost anunțați de Centrul Pompidou și ADIAF (Association pour la diffusion internationale de l’art français) la începutul anului. Bertille Bak, Bouchra Khalili, Tarik Kiswanson și Massinissa Selmani au fost în cursa pentru premiul ajuns la a 23-a ediție.

Tarik Kiswanson oscilează între sculptură, scriere, performance și video și abordează noțiunile de dezrădăcinare, regenerare și reînnoire. Este născut în 1986, la Halmstad (Suedia), din părinți palestinieni aflați în exil, și este reprezentat de galeria carlier | gebauer din Berlin.

Cei patru artiști au fost aleși de comitetul de selecție format din 11 reprezentanți ADIAF, în urma unui proces care a început cu zece luni înainte.

Laureatul a fost ales de un juriu internațional alcătuit din Xavier Rey, director Musée national d’art modern – Centre Pompidou, Claude Bonnin, președinte ADIAF, Akemi Shiraha, reprezentant al Association Marcel Duchamp, dr. Jimena Blasquez Abascal, directoare Fundația Montenmedio (Spania), Josée Gensollen, de la Collection Gensollen La Fabrique (Marseille), Béatrice Salmon, directoarea Centre national des arts plastiques (CNAP) și Adam D. Weinberg, director Whitney Museum of American Art din New York.

Prix Marcel Duchamp a fost acordat anul trecut artistei Mimosa Echard, a cărei practică multidisciplinară urmărește simbioza uman-vegetal.

Credit foto: Julie Ansiau / Centre Pompidou Paris