Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Ambedo”, experiența de a fi în viață, la Celula de Artă
ioana dragusin, celula de arta, expozitie

„Ambedo”, experiența de a fi în viață, la Celula de Artă

Celula de Artă din București prezintă în prima săptămână din an expoziția „Ambedo”, ce va fi montată pe 3 ianuarie, la ora 19:00, și va rămâne în vitrina din Bulevardul Carol I până pe 9 ianuarie.

Termenul „ambedo” a apărut pentru prima oară în Dicționarul Durerilor Obscure, elaborat în jurul anului 2006, o colecție de cuvinte inventate de John Koenig al căror scop este de a numi emoții complexe care, până atunci, nu aveau o formă lingvistică. În mod similar, inițial, lucrarea a fost conturată ca un efort de a articula modul în care se manifestă un sentiment pentru care nu a fost găsit, la momentul respectiv, termen.

„În esență, ambedo se referă la experiența de a fi în viață, la transa în care sinele intim devine interconectat cu planul real. În același timp, acesta impune nu doar tendința de a reflecta, ci și de a asimila, aproape pierzându-ți temporar propria formă și fizicalitate, devenind o parte din detaliul senzorial ce a provocat transa. Reflecția respectivă nu are o concluzie, nu este o încercare de a explica sau de a înțelege, ci un act care există doar pentru că poate”, se arată în prezentarea expoziției.

Ioana Drăgușin, studentă în primul an la Minerva Art Academy, în Olanda, își definește experiențele și sentimentele prin artă. Îi place să abordeze teme ce pun idei tipice umane sub microscop, lucrările ei axându-se pe introspecție. În general, revine la aceeași lucrare cu cât aceasta evoluează în mintea ei, realizând imagini elaborate care se dezvoltă în tandem cu percepția sa.