Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Amplă expoziţie a sculptoriței Alina Aldea, la Craiova
alina aldea visul marelui fluture negru mac 2024

Amplă expoziţie a sculptoriței Alina Aldea, la Craiova

O amplă expoziție personală a artistei Alina Aldea, laureata Premiului pentru Sculptură pe 2023 decernat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, este găzduită de Centrul „Constantin Brâncuşi” al Muzeului de Artă din Craiova.

„Visul Marelui Fluture Negru” e curatoriată de Cătălin Davidescu şi Diana Dochia și e vernisată în 18 octombrie, la ora 17:00.

Expoziţia, organizată în colaborare cu Anaid Art Gallery, este una dintre manifestările care marchează 20 de ani ai galeriei cu sedii la București, Berlin și Baden-Baden.

Alina Aldea, cunoscută pentru instalaţiile sale site specific realizate din materiale organice şi anorganice, a gândit o amplă expoziţie personală pentru spaţiul Centrul Constantin Brâncuşi al muzeului.

Expoziția cuprinde instalaţii de mari dimensiuni realizate în dialog cu spaţiul expoziţional, în perioada 2023 – 2024. Lucrările din acest proiect sunt prezentate acum în premieră publicului.

Creaţia artistei pornește de la cercetările privind „efectul fluturelui” şi teoria haosului. În centru stă instalaţia supradimensionată intitulată „Visul Marelui Fluture Negru”, ce va creea senzaţia unui sistem regulat şi predictibil, chiar în cadrul unor structuri şi forme, ce pot părea complet întâmplătoare. Fiecare structură şi formă având o relaţie diferită cu noţiunea, conceptul de haos.

Despre Alina Aldea

Alina Aldea (n. 1974) este absolventă a Universităţii Naționale de Artă Bucureşti, specializarea Sculptură. În ultimii ani, preocuparea sa majoră pentru instalații site-specific și desen a condus-o spre o chestionare recurentă a evoluţiei şi întrepătrunderii între artă şi ştiinţă. Paradigma omului contemporan, înconjurat de tehnologie, conduce la un nou sistem de gândire, un nou limbaj de creaţie şi comunicare.

Dezvoltând un program ce degajă o notă personală şi unică în zona instalaţiilor site-specific din România, Alina Aldea a participat la manifestări internaţionale importante, cum sunt Bienala de Artă Contemporană Mdina, Malta în 2020; Arte Laguna Prize Veneţia din 2018, Bienala de la Florenţa din 2017 sau Festivalul Internaţional de Artă Experimentală de la Veneţia din 2016.

Lucrările artistei au fost prezentate în decursul anilor în numeroase expoziţii personale, între care „Stare – Inside Out”, Muzeul Vârstelor, Bucureşti (2023); “Butterfly Effect”, Anaid Art Gallery, Berlin (2022); “Alter Reality”, Anaid Art Gallery, Bucureşti, (2022); “Cells”, Anaid Art Gallery, Bucureşti, (2020) “Secret Garden”, Centrul Cultural “Palatele Brâncoveneşti” – Galeria Cuhnia, Mogoşoaia (2019); “Out of the Black – Experiment X”, Kube Musette Gallery, Bucureşti (2019) etc. Lucrări semnate de artistă se regăsesc în colecţia permanentă a MNAC – Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi în importante colecţii publice şi private din ţară şi străinătate. Alina Aldea este reprezentată de Anaid Art Gallery începând din 2019.

Expoziţia de la Craiova poate fi vizitată de public în perioada 19 octombrie 2024 – 31 ianuarie 2025, de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00, în prima zi de miercuri a fiecărei luni intrarea fiind gratuită.