Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Amplă retrospectivă a creației pictorului Oskar Szuhanek, la Muzeul Național de Artă Timișoara
oskar szuhanek, expozitie, curatorial

Amplă retrospectivă a creației pictorului Oskar Szuhanek, la Muzeul Național de Artă Timișoara

Expoziția „Întoarcerea Prodigioasă. Oskar Szuhanek”, cea mai amplă retrospectivă a creației pictorului timișorean, va fi vernisată pe 27 august, ora 18:00, la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Proiectul de cercetare, expunere și promovare este dedicat pictorului timișorean Oskar Szuhanek (n. 1887, la Tomești, jud. Timiș – d. 1972, la Timișoara) și reprezintă cea mai amplă retrospectivă care i-a fost dedicată artistului până în acest moment.

Operele create de el aflate în patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara sunt completate de numeroase picturi și desene din colecții private, unele dintre ele fiind prezentate publicului în premieră cu această ocazie.

Curatoarea expoziţiei, Andreea Foanene, și asistenții Izabela Andronache și Alexandru Babusceac au alcătuit o selecție de opere majore, însoțite de opere inedite, materiale documentare și lucrări foarte timpurii ale artistului.

Teme clasice, adaptate istoriei locale, precum portretul și peisajul, dezvăluie realitățile vieții timișorene a secolului XX într-o lumină caldă, a unui artist clasic, care a înțeles arta neoclasică prin formarea academică riguroasă, dar care a savurat cu bucurie lecția impresionismului și a modernității picturii.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 10 octombrie 2022.

Oskar Szuhanek, de la Budapesta la Timișoara via Paris și Roma 

Oskar Szuhanek a manifestat de la o vârstă fragedă un interes deosebit pentru desen, pictură și științe umaniste, fiind remarcat de pictorul Iosif Ferenczy. Prin intermediul unei burse de studii oferite de Carol Telbisz, primar al Timișoarei, el a studiat la Academia de Arte Frumoase din Budapesta, unde și-a făcut debutul artistic în saloanele academice ale timpului, apoi, susținut de familie, a urmat cursurile Academiei Julian din Paris, continuându-și formarea prin studii și călătorii în Italia, la Vila Medici din Roma, prin intermediul Academiei Franceze.

În perioada petrecută la Paris a avut prilejul să cunoască importanți artisti europeni precum: Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Fernand Léger, Alfred Wiegmann, Ivan Meštrović, Auguste Rodin, Anatole France și Max Jacob.

Între anii 1912 – 1914 artistul a realizat călătorii de creație în nordul Africii, în Libia, Tunisia, Sicilia, în satele din spațiul transilvănean, în 1925, la Balcic și Constanța, în 1933, dar și la Baia Mare, în 1934, pentru ca apoi să se stabilească în Timișoara, căreia îi va personifica parcurile, monumentele și împrejurimile în a doua parte a vieții sale.

Notorietatea pe care a câștigat-o datorită talentului și prodigiozității ce îi caracterizează opera se datorează și structurii emoționale și comunicative extrovertite, calităților poliglote (vorbea fluent germana, maghiara, româna, franceza, italiana, engleza și spaniola), pasiunii pentru filosofie, literatură și psihologie.

În 1914, pictorul a revenit la Timișoara și s-a distins ca una dintre cele mai importante figuri ale artei interbelice bănățene, un portretist desăvârșit. Picturile surprind viața sofisticată a elitei timișorene.