Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Angoase și dragoste în lucrări de Aurel Vlad, la Muzeul de Artă Constanța
aurel vlad, muzeul de arta constanta

Angoase și dragoste în lucrări de Aurel Vlad, la Muzeul de Artă Constanța

Mai multe lucrări ale sculptorului Aurel Vlad vor fi prezentate la Muzeul de Artă Constanța începând cu 6 septembrie, sub titlul „Tu”.

Lelia Rus Pîrvan, artistă și manager al muzeului, apreciază: „Aurel Vlad este un sculptor figurativ, dar este mai mult decât atât, este un sculptor al condiției umane, în toate ipostazele sale pentru că, de fapt, el iubește Omul. (…) În lumea formelor lui Aurel Vlad nu există compromis: ea este o reprezentare explicită a angoaselor, durerii, spaimelor noastre, dar și a dragostei, a speranței și a istovitorului drum către tine însuți. Lucrările lui privesc cerul și imploră divinitatea, fără a ști însă dacă vor fi vreodată auzite. Este un strigăt mut, o durere ascunsă pudic sub straturi de metal, de haine ce se metamorfozează treptat în umbre, care seamană atât de mult cu niște morminte. Sculptura este modul prin care artistul se conectează la cele mai profunde aspecte ale condiției umane, cum ar fi suferința și pierderea, pe care le transformă și cărora le dă viață în forme tangibile, perene”.

„Artistul, la fel ca personajele sale, este o combinație complexă de talent și tandrețe, pasiune și putere, fragilitate și reziliență. Menirea artei lui Aurel Vlad este de a ne aduce mai aproape unii de alții, de a crea un spațiu spiritual, un loc unde ideea mântuirii capătă volum și este mai aproape cu fiecare respirație”, adaugă Lelia Rus Pîrvan.

Expoziția va rămâne deschisă până pe 30 noiembrie 2023.

Despre Aurel Vlad

Aurel Vlad s-a născut în 1954, la Galați. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția Sculptură, în 1984, iar din 2005 este doctor în Arte Vizuale și conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte București.

Premii și distinctii: 1986 – Bursa „Dimitrie Paciurea”; 1990 – Premiul pentru sculptură al Uniunii Artistilor Plastici din România; 1998 – Marele Premiu al Salonului Municipiului București; 2000 – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor; 2002 – Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române pentru sculptură; 2003 – Premiul al III-lea la Simpozionul Internațional de Sculptură din Fuente Palmera, Spania; 2009 – Marele Premiu „Constantin Brâncuși”, Bienala de Pictură, Sculptură, Arad; 2010 – Marele Premiu „Constantin Brâncuși” – Bienala de Pictură, Sculptură, Timișoara; 2011 – Diploma de Excelență și Premiul pentru Cultură al „Centrului Cultural George Apostu, Bacău”; 2014 – Premiul pentru excelență în artă, acordat de Uniunea Artistilor Plastici din România; 2016 – Premiul „Constantin Brâncuși”, acordat de M.L.N.R. și Academia Română.

Este câștigătorul Premiului Național „Constantin Brâncuși” pe 2021, pentru participarea cu lucrarea „David și Goliat” în expoziția „Re: Metal”, desfășurată în luna decembrie 2021 la Hala Minda (Reșița).