Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Aniversarea Ansamblului monumental „Calea Eroilor”
the,table,of,silence,,targu,jiu,,romania

Aniversarea Ansamblului monumental „Calea Eroilor”

„Brâncuși – Esența lucrurilor” este seria de evenimente organizată la Târgu Jiu în 27 octombrie pentru a marca 86 de ani de la inagurarea Ansamblului monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuşi, inclus anul acesta în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cula de pe digul Jiului va fi scena, de la ora 11:00, a debutului manifestării: „Ansamblul Monumental Calea Eroilor – istoric și semnificație” și expoziția de fotografie veche „Sub aripa timpului”.

La ora 12:00 va avea loc procesiune comemorativă de-a lungul „Căii Eroilor”, cu participarea unor reprezentanți ai instituțiilor locale. Traseul procesiunii este: „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel, „Coloana fără sfârșit”. În parcul „Coloanei fără sfârșit” e organizat vernisajul expoziției de arte vizuale „Aspirații” a elevilor Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”.

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” va fi gazda, de la ora 15:00, a vernisajului  expoziției de pictură și sculptură „Arhitecturi celeste” a artiștilor vizuali Vasilica Chifu și Panaite Chifu. Curator este Vasile Fuiorea.

De la ora 16:00, la Galeria de Artă „Constantin Brâncuși” are loc vernisajul expoziției de pictură „Formă-Gest-Culoare” a artistului Gheorghe Dican (curator – Vasile Fuiorea), iar de la ora 17:00, la Universitatea „Constantin Brâncuși”, lansarea cărții „Spirit și Materie în viziunea unui artist-filosof: Constantin Brâncuși”, de dr. Sorin Buliga, lansarea revistei „Brăncuși”, serie nouă, prezentarea albumului de fotografie „În preajma capodoperei” (ediția a doua), de Ionel Scăunașu, și decernarea Premiului Național „Constantin Brâncuși” pentru anul 2023. În plus, va fi proiectat un material din programul „Brâncuși Nocturn” cu imagini realizate de sculptor în perioada 1923 – 1939.

Despre Ansamblul monumental „Calea Eroilor”

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi a fost ridicat în perioada 1937 – 1938, treptat, și cuprinde „Coloana fără Sfârşit”, închinată eroilor căzuţi în 1916, pe malul Jiului, „Poarta Sărutului” și „Masa Tăcerii”, înconjurată radial de 12 scaune rotunde, completate de alte 30 de scaune cu tăblia pătrată, toate aşezate direct pe pământ, ca soclu natural.

El se întinde, de la vest la est, pornind de la malul Jiului, din Parcul Central, unde se află lucrările din piatră – „Masa Tăcerii”, „Aleea Scaunelor” și „Poarta Sărutului” -, continuând cu Calea Eroilor, pe care se găsește Biserica Sfinții Apostoli, și culminând cu „Coloana fără Sfârșit”, realizată din fontă alămită și oțel, înălțată în mijlocul unui parc, pe un promontoriu.

Ansamblul a fost comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene, prezidată de Arethia Tătărescu, soția lui Gheorghe Tătărescu, prim-ministrul României, și donat orașului „pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire”.
A fost inaugurat la 27 octombrie 1938.

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu și Frontierele Imperiului Roman – Dacia au primit vara aceasta acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.