
Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, de Brâncuși, restaurat
Procedura de achiziție publică pentru elaborarea proiectului de conservare-restaurare a componentelor artistice ale Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, de Constantin Brâncuși, a fost lansată.
Anunțul a fost făcut la Târgu Jiu de ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero. „Reluăm acest demers cu determinare și responsabilitate, lansând prin Institutul Național al Patrimoniului o nouă procedură de achiziție publică pentru asigurarea conservării și transmiterii operelor lui Brâncuși generațiilor viitoare. Contăm pe colaborarea tuturor părților implicate și suntem încrezători că, printr-un efort comun, în 2026 operele lui Brâncuși vor fi puse în valoare la adevărata lor importanță, oferindu-i astfel omagiul pe care îl merită”, a declarat ministrul.
Valoarea estimată a procedurii este de 363.137 lei fără TVA, iar termenul de elaborare a documentației este de patru luni.
„Procedura, deschisă ofertanților naționali și internaționali, vizează restaurarea și conservarea componentelor artistice ale ansamblului. Termenul de depunere a ofertelor va fi de 15 zile, iar elaborarea proiectului va dura 4 luni, de la semnarea contractului. În situația în care nu vor exista ofertanți se va recurge la organizarea unui concurs de soluții”, a explicat Oana Zaharia, managerul interimar al Institutului Național al Patrimoniului (INP).
În 2013, INP a finanțat lucrări de restaurare componente artistice piatră la „Poarta Sărutului”, iar în 2023 a reintrodus Ansamblul în Programul Național de Restaurare. Însă procedurile de achiziție publică pentru serviciile de proiectare au fost anulate din lipsă de ofertanți.
În 2026, se împlinesc 150 de ani de la nașterea sculptorului, acesta fiind desemnat Anul Național Brâncuși.
Despre Ansamblul monumental „Calea Eroilor”
Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi a fost ridicat în perioada 1937 – 1938, treptat, și cuprinde „Coloana fără Sfârşit”, închinată eroilor căzuţi în 1916, pe malul Jiului, „Poarta Sărutului” și „Masa Tăcerii”, înconjurată radial de 12 scaune rotunde, completate de alte 30 de scaune cu tăblia pătrată, toate aşezate direct pe pământ, ca soclu natural.
El se întinde, de la vest la est, pornind de la malul Jiului, din Parcul Central, unde se află lucrările din piatră – „Masa Tăcerii”, „Aleea Scaunelor” și „Poarta Sărutului” -, continuând cu Calea Eroilor, pe care se găsește Biserica Sfinții Apostoli, și culminând cu „Coloana fără Sfârșit”, realizată din fontă alămită și oțel, înălțată în mijlocul unui parc, pe un promontoriu.
Ansamblul a fost comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene, prezidată de Arethia Tătărescu, soția lui Gheorghe Tătărescu, prim-ministrul României, și donat orașului „pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire”.
A fost inaugurat la 27 octombrie 1938.
Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu și Frontierele Imperiului Roman – Dacia au primit în vara lui 2024 acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.