Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Antichități furate din Turcia, parte din colecția Met, returnate
new,york, ,circa,october,2016:,exterior,of,the,metropolitan

Antichități furate din Turcia, parte din colecția Met, returnate

Douăsprezece antichități furate din Turcia, deținute cândva la Metropolitan Museum of Art, au fost repatriate de biroul procurorului districtual din Manhattan săptămâna trecută.

Muzeul a făcut obiectul unui control, în urma unui raport de investigație publicat săptămâna trecută de ICIJ, care a constatat că aproximativ 1.000 de obiecte din colecția permanentă au legături cu traficul de antichități.

Nouă obiecte au fost recuperate din colecția lui Shelby White, administrator al Met, un filantrop proeminent din New York, în urma unei investigații care a dus la confiscarea unor artefacte a căror valoare este estimată la 29 de milioane de dolari. Obiectele au fost returnate oficialilor Consulatului Turciei într-o ceremonie la New York.

Printre obiectele repatriate se numără o statuie din bronz a împăratului roman Septimius Severus, datată din anul 225 e.n. O altă statuie, numită „The Perge Theater Head”, reprezentând bustul unei femei anonime și datată din anul 290 e.n., a fost, de asemenea, primită de oficialii turci. Piesa a apărut la o vânzare Christie’s în 2012 și a fost împrumutată Met de către un colecționar privat. Ea a fost confiscată de autorități în ianuarie.

Colecționari și comercianți de artă, anchetați

Shelby White este doar unul dintre colecționarii care au fost supuși controlului unității pentru antichități din New York. Comercianții Douglas Latchford și Subhash Kapoor, precum și Michael Steinhardt, fostul administrator al New York University, au fost subiectul unor sechestre conduse de Unitatea de combatere a traficului de antichități din cadrul Procuraturii din New York.

Alte trei obiecte provenind din situri arheologice din Turcia cunoscute sub numele de Perge și Bubon au fost recuperate în timpul unor investigații separate.

Autoritățile din Manhattan au fost în prima linie a eforturilor de repatriere de la înființarea unității pentru antichități, în 2017. Până în prezent, biroul din New York a returnat obiecte în valoare de peste 200 de milioane de dolari.

Turcia a încercat în mod constant să obțină titlul legal al artefactelor strămutate. La începutul acestei luni, o instanță din New York a respins încercarea Turciei de a revendica o statuie de marmură cunoscută sub numele de „Guennol Stargazer”, care a fost vândută la Christie’s lui Michael Steinhardt, pe motiv că a așteptat prea mult timp pentru a o solicita.