Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Art Safari #14 – Portrete istorice, obiecte ale lui Brâncuși, picturi de Eustațiu Stoenescu și artiști din atelierele Pangratti
art safari 14, e stoenescu, curatorial.ro

Art Safari #14 – Portrete istorice, obiecte ale lui Brâncuși, picturi de Eustațiu Stoenescu și artiști din atelierele Pangratti

Art Safari aduce, la cea de-a 14-a ediție, șase expoziții în care istoria și arta românească sunt în prim-plan. În centrul Bucureștiului, la Palatul Dacia-România, sunt reunite sute de lucrări și obiecte, peisaje, nuduri, naturi statice, portrete istorice, fotografii, haine ale lui Brâncuși, documente și medalii. Noul sezon este deschis între 8 martie și 28 iulie 2024.

Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației

Expoziția cu lucrări de pictură și grafică de Eustațiu Stoenescu este curatoriată de Angelica Iacob, de la secția Artă a Muzeului Municipiului București.

Un artist cu o carieră internațională remarcabilă, Eustațiu Stoenescu a fost influențat, inițial, de Nicolae Grigorescu. Tablouri din perioada lui de început relevă asta. Unele sunt expuse și la Art Safari. A debutat în 1905, la Paris și Craiova, aproape concomitent. A lucrat la Paris, a călătorit mult în Franța și Italia, a ilustrat prolific Veneția. Pe lângă asta, a participat la trei ediții ale Bienalei de Artă, inclusiv cea la care a fost inaugurat Pavilionul României, în 1938. A ajuns în Statele Unite, a expus la New York, iar acolo s-a stabilit în 1947, cu zece ani înainte de a muri.

art safari 14, eustatiu stoenescu, principele nicolae, curatorial.ro

Eustațiu Stoenescu, „Principele Nicolae (?)”, curatorial.ro

Cunoscut pentru portretele aristocrației, portrete regale, Stoenescu a îmbrățișat și alte genuri artistice – peisaje și naturi statice. Pe lângă portretele regilor României, este prezentat în premieră unul al – după cum spun momentan experții și specialiștii – principelui Nicolae. Tabloul, ce provine dintr-o colecție privată, e datat 1914 și este încă în cercetare.

art safari 14, e stoenescu, dejunul, curatorial.ro

Eustațiu Stoenescu, „Dejunul” (1914), curatorial.ro

Pentru această expoziție au fost împrumutate lucrări, între altele, de la Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național Militar, Musee d’Orsay, Galeria de Artă Modernă și Contemporană din Roma.

Istoria României în 100 de portrete

Este cea mai complicată expoziție pe care a făcut-o Art Safari de la debut, din 2014, după cum a spus Ioana Ciocan. Este curatoriată de Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României, și reunește mai mult de 100 de personalități, bărbați în proporție de 90%, și aproximativ 400 de obiecte.

mircea cel batran, gabriela manole adoc, curatorial.ro

Mircea cel Bătrân, de Gabriela Manole Adoc, curatorial.ro

„Am discutat și am decis să nu introducem cu forța femei”, a mai spus Ciocan. Ea a dezvăluit că va exista o parte a doua a expoziției, pregătită de istoricul Alin Ciupală, care va cuprinde doar femei. Ea va fi lansată în luna septembrie.

Obiectele expuse acum au fost împrumutate de la multe muzee din țară, astfel că această expoziție este o ocazie unică de a le vedea puse laolaltă. Printre portrete se află cel al lui Tudor Vladimirescu realizat de Theodor Aman, al lui Constantin Brâncoveanu pictat de Marin Gherasim, un bust Mircea cel Bătrân semnat de Gabriela Manole Adoc, al lui Ștefan Luchian sculptat de Dimitrie Paciurea, al lui Constantin Brâncuși, de Ion Irimescu, al lui Gorge Enescu pictat de Corneliu Baba și trei statuete care îi reprezintă pe Cioran, Ionesco și Eliade, grup sculptat de Mircia Dumitrescu.

art safari 14, brancusi, curatorial.ro

Obiecte care i-au aparținut lui Constantin Brâncuși, colecție privată, curatorial.ro

Sunt expuse mai multe obiecte care i-au aparținut lui Constantin Brâncuși – o valiză, un trenci Burberry și un costum de seară din trei piese Sleator & Carter, pe care îl purta în perioada pariziană, dar și hainele folosite în atelier.

Liviu Jicman, președintele ICR, care a sprijinit expoziția, a spus că o reușită ar reprezenta-o și itinerarea acesteia în străinătate. Pfrintre obiectele incluse se numără manuscrisul operei „Oedipe”, documente din Evul Mediu și Epoca modernă, schițe și gravuri, medalii și bancnote.

Muzeul secret de la Topalu

Lelia Rus Pîrvan, directoarea Muzeului de la Topalu, a subliniat că participarea la Art Safari este o oportunitate pentru instituție de a fi popularizată. În premieră, Art Safari expune una dintre cele mai importante colecții de artă românească interbelică.

art safari 14, muzeul secret 1, curatorial.ro

Vedere din expoziția „Muzeul secret”, curatorial.ro

Într-o comună din apropiere de Capidava, muzeul a fost realizat, în 1960, în jurul unei personalități remarcabile, medicul Gheorghe Dinu Vintilă. Colecția denumită „Dinu și Sevasta Vintilă”, după părinții colecționarului, cuprinde 228 lucrări, iar la Art Safari e prezentată o parte dintre ele.

Nicolae Tonitza, Oscar Han, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Alexandru Ciucurencu și Nicolae Dărăscu se numără între artiștii bine reprezentați în acest muzeu.

art safari, muzeul secret, curatorial.ro

Vedere din expoziția „Muzeul secret”, curatorial.ro

Atelierele Pangratti

Expoziția „Atelierele Pangratti” este curatoriată de Simona Vilău și are ca nucleu colecția Ruxrandrei Garofeanu (1944 – 2021), istoric și critic de artă.

art safari, atelierele pangratti, curatorial.ro

Vedere din expoziția „Atelierele Pangratti”, curatorial.ro

Este pusă în valoare creația unor personalități importante ale artei postmoderne românești care au lucrat în atelierele Uniunii Artiștilor Plastici din strada Ermil Pangratti și reface, parțial, un traseu istoric și vizual important.

Printre artiștii prezenți în expoziție se numără Ion Nicodim, Ion Pacea, Ion Alin Gheorghiu, Georgeta Năpăruș, Sorin Ilfoveanu, Henry Mavrodin și Paul Vasilescu.

Grădinile Palatului

„Grădinile Palatului” impresionează, așa cum e de așteptat, prin culoare. Principala lucrare în această expoziție este „Toamna/ Inocența”, de Ștefan Luchian.

art safari 14, luchian, gradinile palatului, curatorial.ro

„Toamna”, de Ștefan Luchian, în expoziția „Grădinile Palatului”, curatorial.ro

Alături de ea sunt aduse peisaje de Theodor Aman, Dimitrie Berea, Nicolae Grigorescu, Samuel Mutzner și Michel Simonidy. Aceasta este prima expoziție temporară a sezonului actual, putând fi vizitată până la 14 aprilie.

gradinile palatului, art safari 14, curatorial.ro

Vedere din expoziția „Grădinile Palatului”, curatorial.ro

Alma Redlinger. Centenar

Mai mult de o sută de lucrări ale artistei Alma Redlinger (1924 – 2017) și aproximativ o sută de fotografii sunt reunite în această expoziție pentru a marca centenarul nașterii ei.

art safari 14, alma redlinger, curatorial.ro

Vedere din expoziția „Alma Redlinger. Centenar”, curatorial.ro

Considerată una dintre cele mmai importante artiste avangardiste din țară, Redlinger este și subiect și al unei expoziții la Muzeul Național de Artă Contemporană. Expoziția de la Art Safari este curatoriată de Ștefan Simion și Irina Melița.

Evenimente speciale 

Noua ediție debutează cu 3 evenimente cu tururi ghidate și muzică live, dedicate studenților (Students’ Art Night Out), seniorilor (Întâlnirea Seniorilor la Art Safari) și Ladies’ Night Art Out, de 8 martie. Detalii și bilete, pe artsafari.ro.

Program de vizită Art Safari (8 martie – 28 iulie 2024): joi – duminică, de la 12:00 la 21.00 (ultima intrare – 20:30). Biletele sunt disponibile pe artsafari.ro sau direct de la intrare.