Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Art Safari – Maeștrii artei românești”, la Chișinău
art safari maeștrii artei românești la chișinău (2)

„Art Safari – Maeștrii artei românești”, la Chișinău

Expoziția „Art Safari – Maeștrii artei românești” este prezentată la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău în perioada 2 decembrie – 22 ianuarie.

Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Theodor Aman, Corneliu Baba și alți maeștri ai artei românești vor putea fi admirați la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Expoziția, dedicată Zilei Naționale a României, este organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Muzeul Național de Artă al Moldovei și Fundația Constantin Mimi, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Ambasada României în Republica Moldova.

Arta românească, la granița dintre lumea orientală și cea occidentală

„Arta românească se remarcă în contextul artistic mondial datorită poziției sale intermediare, la granița dintre lumea orientală și cea occidentală. România, aflată între cele două sfere de influență, împrumută elemente și se adaptează diferitelor curente într-un mod unic, astfel luând naștere adevărate capodopere, marcante pentru patrimoniul cultural mondial. Artiștii români de renume prezenți în expoziția dedicată Zilei Naționale la Chișinău au fost selectați din importante colecții private. Fiecare operă expusă ilustrează, prin simboluri atent alese, unitatea culturală românească pe care acesta o crează în lume. Prin operele selectate, prezentăm iubitorilor de artă din Republica Moldova maeștrii artei românești uniți într-o expoziție monumentală, la Muzeul Național de Artă al Moldovei”, declară într-un comunicat Ioana Spiridon, curator al expoziției „Maeștrii artei românești”.

Printre pictorii români celebri prezenți în expoziție se numără Theodor Aman (1831-1891) – întemeietorul primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București – cu lucrările: „Seară de bal mascat”, „Interior oriental” și „Buffles de la Roumanie”; Nicolae Grigorescu (1838-1907) – considerat fondatorul picturii românești moderne și un simbol național – cu lucrările „Care cu boi venind de la câmp” și “Natură statică cu mere roșii”; Theodor Pallady (1871 – 1956) cu „Natură statică cu ulcior și ciuperci” și Samuel Mützner (1884-1959) – cu picturile „Scurteica roșie” și „Femeie cu văl”.

În plus, vor fi expuse și opere de artă semnate de Arthur Segal, Francisc Șirato, Camil Ressu, Hans Mattis Teutsch, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Gina Hagiu, Ion Alin Gheorghiu. Unele lucrări vor fi expuse pentru prima dată pe simezele din Republica Moldova.

Program de vizitare expoziție: marţi – duminică (10:00 – 18:00).

Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) este un muzeu din centrul Chișinăului, singura instituție de acest profil din Republica Moldova. Acesta a fost fondat de Alexandru Plămădeală și Auguste Baillayre în anul 1939. Actualmente, patrimoniul MNAM numără peste 39.000 de opere, care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI. În muzeul  permanent funcționează expoziții de artă europeană, rusă și orientală. MNAM deține bogate colecții de artă națională medievală și modernă, artă decorativă, sculptură și artă universală.