Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție la Chișinău cu 30 de lucrări monumentale, unele în premieră, selectate din importante colecții private
art safari maestrii artei romanesti

Expoziție la Chișinău cu 30 de lucrări monumentale, unele în premieră, selectate din importante colecții private

Expoziția de artă plastică românească „Art Safari – Maeștrii artei românești” se va desfășura, în premieră, la Chișinău.

Publicul din Republica Moldova va vedea 30 de lucrări monumentale, selectate din importante colecții private. Fiecare operă ilustrează, prin simboluri atent alese, unitatea culturală românească pe care acesta o creează în lume. Artiștii români au împrumutat și au îmbinat cu dibăcie anumite elemente din lumea orientală și cea occidentală, realizând, astfel, capodopere marcante pentru patrimoniul cultural mondial.

Opere de Grigorescu, Aman, Mützner, Pallady

La Chișinău va fi expusă lucrarea „Care cu boi venind de la câmp” de Nicolae Grigorescu (1838-1907), considerat fondatorul picturii românești moderne și un simbol national.

Tot aici va fi expusă lucrarea „Scurteica roșie, de Samuel Mützner (1884-1959). Opera lui Mützner este de o impresionantă diversitate tematică, cu o abordare stilistică occidentală, artistul experimentând cromatic până ce ajunge la o formulă unică în arta românească.

Din opera lui Theodor Pallady (1871-1956) va fi expusă lucrarea „Natură statică cu ulcior și ciuperci”. Opera a participat la „Expoziția Pallady”, organizată la Sălile Ateneului din București, în perioada 1-30 aprilie 1937.

Iar Theodor Aman (1831-1891), întemeietorul primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București, va avea expuse la Chișinău lucrările: „Seară de bal mascat”, „Interior oriental” și „Buffles de la Roumanie”.

De asemenea, vor fi și opere de artă semnate de Arthur Segal, Petre Velicu, Gina Hagiu, Paul Scorțescu, Alexandru Istrati, George Mazilu, Hans Mattis Tutsche, Iosif Iser, Ion Alin Gheorghiu sau Corneliu Baba. Unele lucrări vor fi expuse pentru prima dată pe simezele din Republica Moldova.

Vernisajul va avea loc pe data de 2 decembrie, începând cu ora 17.00 în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

Evenimentul, dedicat Zilei Naționale a României, este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Fundația „Constantin Mimi” și Muzeul Național de Artă al Moldovei, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Ambasada României la Chișinău.