Art Safari Stars Edition, un tur al mai multor secole de modă, muzică și viață de noapte / galerie foto
Art Safari Stars Edition aduce, pentru moment, trei expoziții în care moda, cu toate valențele ei, muzica și viața de noapte sunt explorate de-a lungul mai multor secole.
„Bags: Inside Out”, expoziție a Victoria and Albert Museum din Londra, „Pe mai multe voci”, expoziție multisenzorială care are în centru corul Madrigal, și „Avatarurile orașului nocturn”, cu exponate rare care spun povestea nocturnă a Bucureștiului, pot fi vizitate la Palatul Dacia-România.
Pe două etaje pot fi văzute de la primele accesorii practice la cele ceremoniale, obiecte de valoare, de la spectacole muzicale în miniatură la portrete ale soliștilor corului Madrigal pictate de Virgiliu Parghel, de la documente și artefacte la unele dintre cele mai vechi tatuaje din colecția „Mina Minovici”, monede și bancnote falsificate din secolul XIX și trusa pentru duel a lui Alexandru Ioan Cuza.
Începând cu 27 octombrie, etajul întâi va găzdui și expozițiile „Culorile Maramureșului”, cu lucrări ale pictorului Traian Bilțiu Dăncuș (1899 – 1975), și „Paula Modersohn-Becker” (pictoriță germană, unul dintre exponenții expresionismului timpuriu).
Geanta, de la necesitate la lux
Victoria & Albert din Londra vine pentru a doua oară la Art Safari (după expoziția cu lucrări de John Constable din 2022) și aduce în premieră „Bags: Inside Out”. Scenografia este semnată de Diana Nicolaie, iar curatoare este Lucia Savi.
Sunt expuse sute de accesorii care au marcat ultimele secole – de la buzunare în formă de pară purtate în anii 1740 la cartușiere, genți de nuntă și zestre din secolul XIX, de la servieta lui Vivien Leigh cu agendă și suport de hârtie asortate, din 1950, la genți de călătorie și accesorii purtate de vedete contemporane, genți care transmit un mesaj și „arta care poate fi purtată”.
Geanta e prezentată ca obiect de necesitate, dar și simbol al luxului și statutului – rucsacuri, cufere și genți de livrare, poșete Versace și valize Louis Vuitton. În final, vizitatorii ajung într-un atelier de confecționare de genți. „Bags: Inside Out” a fost prezentată anterior în Belgia, Anglia și Asia.
Vizualizarea propriei voci și spectacole olfactive
Celebrul cor Madrigal prezintă un show complet al muzicii, cu experiențe interactive și multisenzoriale pentru întreaga familie, ce marchează a 60-a aniversare.
„Pe mai multe voci. O expoziție de muzică celestă” este curatoriată de Emil Pantelimon, iar scenografia e semnată de Vladimir Turturică.
Șaisprezece spații, 60 de costume, inclusiv creații ale Doinei Levintza, 70 de discuri, informații inedite și experiențe muzicale interactive și senzoriale, o istorie afectivă colectivă a Crăciunului românesc, politică și societate – o multitudine de experiențe interactive, care au la bază VR și alte tehnologii noi, îi conectează pe vizitatori cu sunetele. De exemplu, vizualizarea propriei voci și spectacole olfactive. În plus, femeile însărcinate și bebelușii (0-12 ani) au un spațiu dedicat: „Madrigal for Babies”.
Avatarurile nocturne
Viața de noapte a Bucureștiului de altădată, din perioada Belle Époque până la final de comunism, se află în lumina reflectoarelor în „De la frici uitate la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curatoriată de dr. Adrian Majuru, manager Muzeul Municipiului București.
Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” și Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.
De la teama de întuneric, resimțită de omenire încă de la începutul istoriei, la îmblânzirea deplină a fricii prin tehnologie și viața de noapte. Orașul a fost instrumentul de remodelare nocturnă a preocupărilor, imaginarului și credințelor.
Capitala României a fost adeseori comparată cu cea a Franței, datorită vieții luxoase și a variantelor de petrecere a timpului liber. De la viața socială până la cea delictuală, viața de noapte a Bucureștiului a trecut prin schimbări majore.
Expoziția însumează o colecție de fotografii, obiecte și picturi (inclusiv lucrări de Nicolae Tonitza și Iosif Iser) ce redau fața nocturnă a Bucureștiului de odinioară, începând cu frumoasă perioadă a vieții tihnite de până la izbucnirea Primului Război Mondial (La Belle Époque), și până la finalul regimului comunist.
Program Art Safari (29 septembrie 2023 – 14 ianuarie 2024)
Joi-duminică – 12:00-21.00 (ultima intrare – 20:30); Night Tours – vineri și sâmbătă 22:00-1:00 (experiențe speciale de vizitare cu ghidaj în toate expozițiile și prosecco; se intră la ora 22:00). Pentru alte mențiuni privind programul, consultați site-ul www.artsafari.ro.
Biletele pot fi cumpărate de pe artsafari.ro sau direct de la intrare. Palatul Dacia-România se află pe strada Lipscani, nr. 18-20.
Imagine principală: „Peisaj bucureștean” (1967), de Gheorghe Vânătoru, pictură pe șevalet, ulei pe pânză din colecția Pinacoteca/ MMB