Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Arta contemporană românească, în preferințele colecționarilor. Lucrări de Câlția, Fikl, Aftene și Ghenie, de vânzare în iulie la București
expoziția de artă contemporană, palatul cesianu racoviță

Arta contemporană românească, în preferințele colecționarilor. Lucrări de Câlția, Fikl, Aftene și Ghenie, de vânzare în iulie la București

Arta contemporană românească a urcat în topul preferințelor colecționarilor și investitorilor, care vor să mizeze pe economia culturală contemporană, în ciuda contextului socio-economic instabil. Dovadă sunt recordurile și tranzacțiile din ultimii ani, punctează casa Artmark, care pregătește în iulie o licitație de artă postmodernă și contemporană.

Perspectiva de internaționalizare a anumitor artiști români contemporani reprezintă unul dintre motivele care a generat creșteri spectaculoase de prețuri în licitații. Este și cazul artiștilor Adrian Ghenie, Ștefan Câlția, Sabin Bălașa, Horia Bernea, Gheorghe Fikl și Felix Aftene prezenți în Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană.

Licitație de Artă Postmodernă și Contemporană

Printre artiștii contemporani preferați ai colecționarilor se află Ștefan Câlția. În luna mai a acestui an, a fost stabilit un record pentru o lucrare a lui – opera „Lumea ca teatru” a fost adjudecată contra sumei de 75.000 de euro. Ștefan Câlția este prezent în licitația din 7 iulie cu șapte lucrări ce au prețuri de pornire ce variază de la 250 de euro la 20.000 de euro. Cel mai mare preț de pornire în această vânzare aparține tot unei opere semnată de Ștefan Câlția – „Coșul cu sânziene”, estimată de casa de licitație la 20.000 – 35.000 de euro.

coșul cu sânziene Ștefan călția în expoziția de artă contemporană

„Coșul cu sânziene” (centru, sus), în expoziția de artă contemporană

O atenție sporită din partea colecționarilor investitori o are și artistul Gheorghe Fikl, care reprezintă o apariție rară în licitațiile de artă contemporană. Cu o evaluare de 18.000-25.000 de euro este scoasă la licitație opera „Baroc”, care ilustrează asocierea metaforică între animale sălbatice sau domestice și interioare baroce – o lume bizară, în care natura inocentă coexistă stingher cu civilizația flamboiantă.

baroc gheorghe fikl

„Baroc” – Gheorghe Fikl

Un alt artist contemporan care a început să înregistreze multipli de creștere și rezultate interesante pe piața românească de artă este Felix Aftene, care aduce în operele sale personaje imaginare ce populează simbolic spații mitice românești. În licitația din 7 iulie se remarcă pictura de mari dimensiuni „Armonie în zori”, semnată de Felix Aftene, care a primit o evaluare de 7.000 – 12.000 de euro. Trendul ascendent de interes manifestat pentru artist în ultimii ani a fost evident în piața de artă contemporană – de la prețuri de adjudecare de câteva mii de euro, în urmă cu 2-3 ani, până la 20.000 de euro, anul acesta, în cadrul Licitației de Primăvară.

armonie în zori felix aftene, în expoziția de artă contemporană

„Armonie în zori” – Felix Aftene (stânga), în expoziția de artă contemporană

Ghenie, prezent în licitație cu o lucrare de grafică

Un loc special în segmentul de artă contemporană îl ocupă cel mai cunoscut artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie, care și-a câștigat locul în Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, la mică distanță de triada celor mai bine tranzacționați artiști români Grigorescu-Tonitza-Luchian, clasându-se printre cei mai interesanți artiști români, atât din perspectivă culturală, dar și investițională. Recent, a fost stabilit un nou record internațional pentru o lucrare Ghenie, iar piața de artă românească nu poate să ignore succesul artiștilor contemporani în străinătate. În licitația din 7 iulie, Ghenie este prezent cu o lucrare de grafică, ce are prețul de pornire de 1.000 de euro. „Nevermore” face parte din ciclul portretelor realizate de artist în tehnica serigrafiei de colaj, iar o lucrare din aceeași serie a fost adjudecată pentru 17.000 de euro într-o licitație Artmark de artă contemporană, de anul trecut.

Nu mai puțin interesanți cultural și investițional sunt artiștii tineri, care transpun în pânzele lor actuale manifeste sociale sau politice. Între cei mai remarcați de comunitatea colecționistică se numără Obie Platon, Irlo, Oana Farcaș, dar și Ștefan Ungureanu și Nicolae Comănescu, ale căror lucrări încă pornesc de la prețuri de câteva sute sau mii de euro.

Cele 150 de opere de artă contemporană pot fi vizitate în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță de pe strada C.A. Rosetti, nr. 5.  Accesul în expoziție este gratuit, de luni până duminică, în intervalul 10:00 – 20:00. Tot acolo, vizitatorii interesați de un artist sau o operă au posibilitatea să primească recomandări din partea consultanților de artă.

Credit foto: Artmark