Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Artă contemporană, tehnologie și povești urbane, în „Ne/Re-Văzut: Muscel”
ne re vazut muscel

Artă contemporană, tehnologie și povești urbane, în „Ne/Re-Văzut: Muscel”

„Ne/Re-Văzut: Muscel” este o intervenție culturală în spațiul public din Câmpulung care aduce arta contemporană, tehnologia și memoria locală într-un dialog accesibil și relevant. Proiectul transformă orașul într-un traseu interactiv, prin care locuitorii și vizitatorii redescoperă Câmpulung dintr-o perspectivă personală, sensibilă și ancorată în poveștile locului.

Prin lucrări de realitate augmentată (AR), instalații artistice și evenimente participative, proiectul își propune să aducă în prim-plan istoriile personale, patrimoniul cultural și industrial și identitatea afectivă a orașului, toate reinterpretate prin mijloace vizuale, sonore și digitale.

„Ne/Re-Văzut: Muscel” pune Câmpulungul pe harta destinațiilor de city-break cultural și creează o experiență unică pentru publicul local, regional și național. Este o invitație de a descoperi orașul prin ceea ce nu se remarcă la prima vedere – voci, gesturi și întâmplări care, împreună, construiesc o memorie afectivă a locului. Proiectul aduce în prim-plan poveștile ascunse sau uitate ale orașului.

Inițiat de Asociația Narative – platformă dedicată susținerii artiștilor și experimentului interdisciplinar – și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiectul îmbină documentarea, arta digitală și implicarea comunitară într-o serie de activări, instalații și evenimente desfășurate în Câmpulung, în perioada iulie – noiembrie 2025.

Lucrările care folosesc realitatea augmentată

Nouă instalații digitale augmentate vor activa locuri din oraș precum Muzeul ARO, Convivial, Cafeneaua Coloniale, Grădina Publică Merci și Piața Centrală prin lucrări vizuale și sonore inspirate din memoria colectivă a orașului – de la istorisiri personale și episoade uitate din trecutul industrial până la teme sociale de actualitate.

Instalațiile vor putea fi explorate de oricine, cu ajutorul unei aplicații gratuite pentru telefon. Fiecare lucrare pornește de la un fragment de viață documentat în comunitate și este recontextualizat de artiști contemporani prin animație 3D, compoziții muzicale originale și intervenții multimedia.

Cinty Ionescu, Ioana Nicoară, Sergiu Negulici, Maria Năstase, Makunouchi Bento, Sorin Păun și Alex Bălă sunt autorii lucrărilor care dau formă acestui traseu – un demers artistic colectiv care pornește de la interviuri și cercetare de teren și ajunge la compoziții imersive de sunet și imagine, accesibile direct în spațiul urban.

Proiectul propune o relație diferită cu orașul: pentru locuitori – o reactivare afectivă a unor locuri cunoscute prin prisma istorie și a istorii; pentru vizitatori – un parcurs cultural care conectează arta cu spațiul urban și cu o istorie locală, veche și recentă, complexă.

Instalațiile vor fi lansate treptat, în cadrul unor evenimente (august, septembrie și octombrie) care vor aduce publicul mai aproape de lucrări și de contextul lor.

Pe lângă cele trei evenimente principale ale proiectului, lucrările vor fi activate și în alte evenimente locale, precum Creștem Comunități, proiect educațional și cultural dezvoltat de Convivial, și Chapeau, Muscel, serie de concerte de stradă organizate de Asociația Narative.

Până la finele proiectului, toate cele nouă instalații digitale augmentate vor putea fi accesate și printr-o hartă interactivă – disponibilă atât fizic, în spații-cheie din oraș, cât și online, pe narative.ro. Harta va ghida publicul prin traseul lucrărilor și va permite utilizatorilor să vizualizeze lucrările.

Instalațiile artistice individuale

Pe lângă cele nouă lucrări AR din spațiul public, proiectul include trei instalații artistice care explorează alte moduri de a vorbi despre oraș și memorie – prin sunet, obiect, voce, inteligență artificială și documentare colaborativă.

Playground @ Câmpulung Muscel (titlu de lucru)

Maria Năstase, artist și antropolog, pregătește o lucrare video ce explorează imaginarul ludic al orașului Câmpulung.

Având la bază o etapă de cercetare colaborativă – desfășurată printr-un atelier-sesiune de joacă (Playdate, 25–27 iulie, Cafeneaua Coloniale, orele 15:00 – 19:00), prin dialoguri și plimbări prin spațiile formale și observație directă a spațiilor formale de joacă din oraș, dar și prin incursiuni în magazine și târguri locale în care se găsesc jucării – lucrarea documentează și transformă aceste elemente în personaje ale unui eseu video, care folosește tehnologia AI atât ca partener de joacă, cât și ca liant între mediul fizic și cel digital.

În procesul de realizare al acestei lucrări, între 25 – 27 iulie, la Cafeneaua Coloniale din Câmpulung, va avea loc Playdate, un atelier deschis de joacă și explorare, gândit ca parte din procesul artistic al lucrării Playground: Câmpulung Muscel. Maria Năstase invită publicul să ia parte la o sesiune de joacă colaborativă, în care obiectele, amintirile și tehnologia se întâlnesc.

Participanții sunt invitați să aducă o jucărie preferată (sau să se joace cu cele din colecția personală a artistei) și să creeze împreună jucării digitale, folosind o platformă de generare de imagini cu AI. Aceste jucării digitale vor deveni personaje în lucrarea „Playground: Câmpulung Muscel”. Atelierul devine astfel un spațiu de reflecție, dialog și joacă activă, în care realul și digitalul se întrepătrund.

Vernisajul lucrării Playdate va avea loc vineri, 8 august 2025, la Cafeneaua Coloniale, în cadrul primului eveniment NE/RE-VĂZUT: Muscel.

Fantomatic

„Fantomatic”, de Sergiu Negulici, este o lucrare mixed media ce combină sunet, lumină și obiect. Instalația site-specific de la Muzeul ARO din Câmpulung Muscel a pornit de la o descoperire personală: zeci de faruri auto, probabil provenite de la fosta fabrică, găsite în casa din Câmpulung în care artistul s-a mutat recent. Acestea devin elemente-cheie într-o instalație care evocă, prin lumină, sunet și obiect, memoria industrială a orașului. Farurile sunt activate, acompaniate de o coloană sonoră construită din sunete de motoare, zgomote de fabrică și mărturii ale foștilor muncitori, unele preluate din arhiva artistei Cinty Ionescu.

Lucrarea va fi lansată printr-un moment performativ nocturn în care siluete animate de performeri se mișcă în lumină, evocând trauma, memoria colectivă și criza identitară post-industrială a orașului.

Vernisajul lucrării „Fantomatic” e programat în 29 august, de la ora 19:00, în evenimentul „Ne/Re-Văzut: Muscel” la Muzeul Automobilului Românesc (TBC).

Ecouri din Câmpulung: Memoria unei geometrii afective

Cinty Ionescu propune o instalație audiovizuală, un portret care crează un spațiu de reflecție, ascultare și empatie – un palimpsest afectiv care invită publicul la rememorare, la reconectare cu orașul ca entitate vie, afectivă și plurală. Instalația devine astfel o completare meditativă a traseului augmentat din proiectul „Ne/Re-văzut: Muscel” conectând emoțional și stratificat privitorii cu identitatea Câmpulungului, ea însăși stratificată. Lucrarea funcționează atât ca o monografie artistică, cât și ca un spațiu de reverie, cu o dimensiune profund umană.

Vernisajul lucrării are loc în 13 septembrie, de la ora 18:00, în evenimentul „Ne/Re-Văzut: Muscel” la Coloniale (TBC).

Primul eveniment „Ne/Re-Văzut: Muscel”

Convivial – Artă, AI & AR în spațiul public, 8 august 2025, ora 18:00

Primul eveniment public al proiectului aduce împreună tehnologia, arta participativă și comunitatea, într-o seară dedicată jocului, memoriei și dialogului.

Program: prezentarea a trei lucrări AR (realitate augmentată) din seria Ne/Re-văzut; vernisajul lucrării Playgroud @ Câmpulung Muscel – o lucrare vizuală cu jucării și AI; live performance muzical cu Alex Bălă.

Discuție deschisă cu Maria Năstase și Alex Bălă, moderată de Cinty Ionescu, despre procesul de creație al lucrărilor prezentate, despre multimedia storytelling, despre rolul inteligenței artificiale în creație și ce înseamnă să faci artă în și cu un oraș ca Câmpulung.
Publicul este invitat să contribuie cu idei, curiozități și dorințe legate de viitorul artistic al orașului.

Lucrările AR și instalația Playground @ Câmpulung Muscel vor putea fi explorate timp de 3 săptămâni în spațiul Convivial și vor fi prezentate și în programul Creștem Comunități, derulat de echipa Convivial cu sprijin AFCN.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.