Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Artă în spațiul public la Constanța – Instalația de zmeie „On the Same Line”
foto on the same line work in progress

Artă în spațiul public la Constanța – Instalația de zmeie „On the Same Line”

„On the  Same Line”, instalație de zmeie creată de Lucia Ghegu, este cea de a treia lucrare din cadrul componentei de artă în spațiul public a programului „Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți”, etapă care include 6 lucrări realizate individual sau în grup de artiștii emergenți selectați.

Lucrarea, lansată pe 29 iulie, la Constanța, este inspirată de perioada de început a pandemiei de Covid-19 și simbolizează libertatea și conexiunea dintre oameni în momente dificile.

Etapele anterioare ale programului au fost stagiul de mentorat și expoziția de grup „Back to Where It All Began”. Arta în spațiul public este ultima etapă a programului Accelerator, care va fi finalizat la sfârșitul lunii septembrie 2023.

Zmeie în piețe și spații pietonale

Lucrarea constă într-o instalație formată din zmeie de hârtie, legate de un cadru de lemn, care sunt realizate manual și care vor fi amplasate în piețe sau străzi pietonale. Trecătorii sunt invitați să ia un zmeu și să îl zboare. Ei îl pot păstra sau îl pot returna la stand.

Artista va fi prezentă la ora 18:00 în parcul parcul Rotterdam din Constanța, punctul principal al activării. Alte zmeie vor fi instalate și la Digul de Sud, Digul de Nord, Faleza Cazinoului și strada Termele Romane.

Proiectul Luciei Ghegu este inspirat de un gest anterior din perioada pandemiei. În timpul carantinei din 2020, artista a înălțat un zmeu de la fereastra apartamentului său, în încercarea de a ajunge la vecinii săi. Un gest poetic și puternic, care servește drept o reamintire simbolică a libertății și a relațiilor noastre interumane fragile dincolo de distanța fizică. Pentru proiectul „On the Same Line”, Lucia Ghegu își însușește propriul gest și îl reproduce în Constanța. Această trecere de la privat la public este un element crucial al proiectului, pentru că nu doar reflectă perioada de timp care a afectat puternic schimbul emoțional și fizic dintre oameni, ci îi aduce direct pe aceștia din nou împreună.

După ce a studiat inginerie, grafică și design industrial, Lucia Ghegu a obținut o bursă de cercetare la Accademia di România din Roma (2018-2020), în cadrul căreia a dezvoltat un proiect artistic privind impactul migrației postcomuniste asupra românilor care locuiesc în Italia. În lucrările sale recente, care includ atât desene de dimensiuni mari, instalații de lumini, precum și obiecte aflate la granița dintre sculptură și design de produs, ea este interesată de spațiul arhitectural, mobilitatea înțeleasă ca fluiditate, migrație, comunitate, identitate, tensiune constantă între așteptări și realitate, dar și de estetica imaginii. Lucia alege frecvent desenul ca soluție contrară tendinței de hiper tehnologizare, ca o notă rapidă și spontană ce mediază trecerea de la idee la obiect și documentează procesul.

„The Artist, the Work and Everyone Who Comes to It”

Cele șase proiecte de artă în spațiul public ale programului Accelerator sunt coagulate în conceptul „The Artist, the Work and Everyone Who Comes to It” creat de Tevž Logar, curatorul expoziției de grup, care a avut loc între lunile februarie și mai 2023,la galeria Gaep din București. Expoziția este disponibilă acum publicului online.

Tevž Logar a transmis: „Expoziția a introdus ideea că legăturile de prietenie sau de acțiune comună pentru un obiectiv pot crea formațiuni inovatoare în cadrul programului. Proiectul „The Artist, The Work And Everyone Who Comes To It” servește drept structură umbrelă ce prezintă modul în care o dinamică complexă între artiștii implicați poate duce la proiecte individuale sau colective care depășesc ideea de expoziție tradițională într-un white cube și abordează mai degrabă relația dintre artist – operă de artă – public – spațiu public. Deoarece vorbim despre  ideea de spațiu public, cele șase proiecte conceptualizate de artiști nu se limitează la a proiecta tendințele legate de abordările artistice individuale sau colective, ci se adresează, comentează și implică diferite comunități, fiecare cu specificul său, din diferite orașe din România”.

Primele două lucrări de artă în spațiu public ale Accelerator-ului au fost: „The Library for Public Games” – activare online prezentată de Maria Mandea (25 iunie) și „Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces”, performance-ul Anei Maria Szöllösi desfășurat la Timișoara (14 iulie).

După instalația „On the Same Line”, prezentată de Lucia Ghegu pe 29 iulie la Constanța, vor urma:

București, 5 august, Roberta Curcă, „Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces”

București, 17 august, Andrei Arion și Delia A. Prodan, „Lose a Step”

Cluj-Napoca, 25 august, Lucia Ghegu, „Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces”

Oltenița, 3 septembrie, Alina Ion, „Treads of Solitude”

București, 5 septembrie (on-site), Maria Mandea, „The Library for Public Games”

Pitești, 7 septembrie, Stanca Soare, „Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces”

Cluj-Napoca, 11–17 septembrie, Stanca Soare & Larisa Petcuț, „Joint Lines”