Artă în spațiul public – O mare minge din cretă va rula în Timișoara, București, Cluj-Napoca și Pitești
Seria de proiecte în spațiul public din Accelerator, program de mentorat și producție pentru artiști emergenți, va ajunge la Timișoara, pe 14 iulie, unde artista Ana Maria Szöllösi va susține, de la ora 18:00, performance-ul lucrării „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces”.
Performance-ul constă într-o minge din cretă care va fi rostogolită prin oraș de artistă până când se va dezintegra. Urma ei rămâne ca operă de artă efemeră influențată de contextul și condițiile întâlnite pe parcurs și servește drept un martor tăcut al modului în care interacționăm cu spațiile publice.
Traseul va începe la adresa atelierului unde a fost produsă lucrarea, strada Iulian Grozescu nr. 16, și va continua pe strada Peneș Curcanul nr. 3-5, urmând cursul râului Bega spre centru.
Ana Maria Szöllösi spune: „Acțiunea pe care o vom realiza în spațiul public prin utilizarea unei bile de cretă într-un traseu obișnuit de zi cu zi poate aduce un element jucăuș și neașteptat în peisajul urban, monoton. Prin crearea de marcaje temporare pe trotuare sau alte suprafețe publice, îmi voi exprima observații sau gânduri pe care le am atunci când reproduc traseele de la sau către atelier, trasee care mă hrănesc de multe ori cu inspirație sau reflecție asupra practicii mele artistice. Mă entuziasmează ideea de a interveni în spațiul public într-un mod inedit și efemer, va aduce o perspectiva nouă și captivantă asupra mediului urban, transformându-l într-un cadru de expresie și interacțiune cu ceilalți”.
Artistul, opera și toți cei care vin spre ea
„Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces” este, probabil, cea mai elocventă dovadă că programul Accelerator a reușit să creeze un grup de artiști cu interese comune, pentru că reprezintă o colaborare directă între artistele Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Ana Maria Szöllösi, prin contribuția semnificativă a Mariei Mandea. Timișoara este primul oraș în care va avea loc performance-ul lucrării și va fi urmat de București, Cluj-Napoca și Pitești.
Ana Maria Szöllösi (n. 1994) locuiește și lucrează în Timișoara, unde a absolvit Facultatea de Arte și Design, în 2018. A studiat cu bursă la Academia de Arte „Jan Matejko” din Cracovia (Polonia) și la Universitatea Aristotel din Salonic (Grecia). În practica ei artistică, se identifică în principal cu limbajul picturii, dar și cu cel al fotografiei analogice, fiind de multe ori interesată de intersecția dintre aceste două medii. Lucrând predominant cu pictura abstractă, se folosește de acest mediu să transpună în plan spațial elemente onirice sau care țin de subconștient. Folosește simboluri ce reprezintă indicii cu privire la ideile captate în lucrări. Acest mod de a articula și conceptualiza spații și simboluri prin pictură funcționează pentru ea ca o cale de acces către un plan personal din care observă mediul înconjurător și autodefinește un mod de raportare la acesta.
Arta în spațiul public este ultima etapă din programul „Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți”, care s-a desfășurat de la începutul anului 2022. Etapele anterioare au fost: stagiul de mentorat și expoziția de grup „Back to Where It All Began”, care a avut loc la Gaep Gallery, între lunile februarie și mai 2023, și care este accesibilă acum online.
Cele șase proiecte de artă în spațiul public sunt coagulate în conceptul „The Artist, the Work and Everyone Who Comes to It” creat de Tevž Logar, curatorul expoziției „Back to Where It All Began”.
Titlul proiectului este preluat dintr-un citat al artistului american Allan Kaprow, o figură esențială în stabilirea conceptelor de performance și acțiune performativă în anii 1950 și 1960. Ideea sa de a estompa granițele dintre artă și viață a dus la lucrări precise din punct de vedere conceptual, specifice unui loc și cronometrate, activități în mod evident aleatorii, dar coregrafiate foarte atent, care necesitau participarea atât a publicului, cât și a performerilor pentru a finaliza opera de artă.
Program lucrări de artă în spațiul public
București, 25 iunie (online), Maria Mandea, „The Library for Public Games”
Timișoara, 14 iulie, Ana Maria Szöllösi, „Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces”
Constanța, 28 – 30 iulie, Lucia Ghegu, „On the Same Line”
București, 5 august, Roberta Curcă, „Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces”
București, 17 august, Andrei Arion și Delia A. Prodan, „Lose a Step”
Cluj-Napoca, 25 august, Lucia Ghegu, „Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces”
Oltenița, 3 septembrie, Alina Ion, „Treads of Solitude”
București, 5 septembrie (on-site), Maria Mandea, „The Library for Public Games”
Pitești, 7 septembrie, Stanca Soare, „Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces”
Cluj-Napoca, 11 – 17 septembrie, Stanca Soare & Larisa Petcuț, „Joint Lines”
Finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda, Accelerator este primul și cel mai complex mentorat pentru artiștii emergenți care propune tinerilor artiști o abordare strategică asupra carierelor lor.
Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).