Artă în spital – „A Network of Care”, rezidență artistică la „Marie Curie”
„A Network of Care” este noul proiect cultural lansat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus care își propune să îmbunătățească calitatea vieții pacienților din Spitalul „Marie Curie” din București și să contribuie la procesul lor de vindecare și recuperare.
Un artist va fi ales pentru a participa timp de trei luni, în perioada septembrie – noiembrie, într-o rezidență în cadrul spitalului.
Proiectul este co-finanțat de AFCN și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus în parteneriat cu Spitalul Marie Curie din București și Dăruiește Viață, care a construit și donat Spitalului Marie Curie primul Spital de Copii realizat exclusiv din donații și sponsorizări (inițiativa #NoiFacemUnSpital).
Artiștii interesați care îndeplinesc condițiile de eligibilitate se pot înscrie începând cu 6 august 2024 pentru rezidența organizată de ACEP alături de partenerii săi. Înscrierile sunt deschise până pe 27 august 2024.
Prin integrarea artei și culturii în spital, proiectul își propune să creeze un mediu mai reconfortant pentru pacienți, oferindu-le oportunități de exprimare creativă, interacțiune socială și reflecție personală.
Pe parcursul celor trei luni de rezidență, artistul selectat va dezvolta un proiect participativ care să implice în mod activ pacienții și familiile lor. „A Network of Care” oferă un onorariu de 10.000 lei brut artistului participant la rezidență pentru a dezvolta proiectul participativ.
Artă cu rol terapeutic
„Am pornit proiectul «A Network of Care» de la premisa că oferta culturală în mediile spitalicești este limitată și insuficientă pentru a răspunde nevoilor complexe ale pacienților. Deși există intervenții sporadice culturale în spitalele din România, pe termen lung, nevoile de stimulare ale pacienților, care petrec și până la opt luni internați, sunt insuficiente. Prin proiect, ne propunem să punem bazele unei rețele de sprijin în cadrul spitalelor din România, în care cultura și arta contribuie la îmbunătățirea sănătății și bunăstării pacienților și a personalului medical”, spune Andrei Breahnă, președinte al Asociației Culturale Eastwards Prospectus.
Spitalul pe care Dăruiește Viață l-a construit, alături de mai mult de 350.000 de persoane fizice și peste 8.000 de companii, și l-a donat Spitalului „Marie Curie” aduce multiple premiere în România, începând cu modul uman în care au fost gândite spațiile, ținând cont de nevoile celor care le folosesc – pacienți, părinți, cadre medicale – și continuând cu materialele și echipamentele folosite, spun fondatoarele Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu. „Faptul că arta este acum adusă în spital cu rol terapeutic este o altă premieră pentru acest loc și pentru România. Dorim să le oferim copiilor și părinților șansa de a putea uita chiar și pentru câteva clipe de faptul că sunt în spital și oportunitatea de a se îngriji de mintea și sufletul lor cât timp duc cea mai grea luptă – lupta cu boala. La fel și cadrelor medicale, vizitatorilor care ajung la «Marie Curie» și nouă, tuturor”.
Eligibilitate
Programul acceptă înscrieri de la artiști care: au vârste de peste 21 de ani, fără obligativitatea absolvirii unor studii de specialitate; au expus în cel puțin o expoziție de grup/personală organizată într-un spațiu de artă; sunt cetățeni români; au posibilitatea să participe fizic la întânirile de la Spitalul Marie Curie din București în perioada septembrie – noiembrie 2024; sunt interesați de cercetarea felului în care arta contribuie la îmbunătățirea calității vieții și a stăriii de bine a pacienților internați; au disponibilitate de a participa fizic și online în toate activitățile derulate în cadrul programului, în funcție de modul de desfășurare a fiecărei etape în parte (septembrie – noiembrie 2024).
Toate informațiile despre procedura de înscriere și componența dosarului sunt disponibile pe a-network-of-care.ro.
Juriul care va evalua dosarele primite este alcătuit din: Andrei Breahnă – manager cultural și manager proiect „A Network of Care”, Ioana Chira – manager al galeriei Gaep și Georgia Țidorescu – curatoare independentă și coordonatoare proiect.