Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Arta inspirată de „Moby Dick” – De la ilustrații la picturi
henry m. johnson, acushnet (whaler), jurnal de bord 1845–47, peabody essex museum

Arta inspirată de „Moby Dick” – De la ilustrații la picturi

„Moby Dick” este o țesătură bogată de idei și concepte despre locul omenirii în lume, spune Dan Lipcan, curator al unei ample expoziții ce are în centru arta inspirată de romanul lui Herman Melville, deschisă la Peabody Essex Museum până în ianuarie 2026.

După mai bine de 170 de ani de la publicarea cărții, romanul rămâne valabil, cu o reputație de neclintit. Ulterior, a fost republicat, iar ilustrația a jucat un rol important. Versiunea din 1930 a Lakeside Press cuprinde 280 de desene ale lui Rockwell Kent care surprind caracterul vânătorilor de balene și prezintă lupta centrală a romanului.

La acea vreme, într-o scrisoare către Kent, directorul de design al Lakeside, William Kittredge, promitea să sară într-un lac „dacă volumul nu va fi cartea cel mai bine ilustrată realizată vreodată în America”.

Dan Lipcan o consideră ilustrația perfectă pentru „cel mai des ilustrat dintre romanele americane”. Expoziția explorează colecția Phillips Library, bogată în documente maritime, pentru a arăta multitudinea de moduri în care artiștii și editorii au reacționat la cartea lui Melville.

„Draw Me Ishmael: The Book Arts of Moby Dick” este o expoziție care, pe lângă romane grafice, cărți pop-up, picturi și coperte, folosește hărți și desene de jurnal pentru a contextualiza epoca din care a apărut „Moby Dick”.

Romanul a avut nevoie de șapte decenii pentru a atrage atenția, dar, odată devenit popular, a generat o abundență de ilustrații.

Printre ilustratori se numără Henry M. Johnson, Randall Enos, Dan Smith, Virginia Cahill, Moussa Kone, Luis Martínez, Othón Luna și Victaleano León.

Foto: Henry M. Johnson, „Acushnet (Whaler)”, jurnal de bord (1845 – 1847), Peacock Essex Museum