
Artă monumentală – Părintele arheologiei românești, sculptat de Ion Irimescu
Aflat la intrarea în Parcul arheologic din Constanța, în apropierea zidului de incintă al cetății Tomis, bustul lui Vasile Pârvan (1882 – 1927), părintele arheologiei românești, amintește și de faptul că cercetătorul a fost cel care a publicat, în 1915, primul studiu aprofundat despre acesta.
Vasile Pârvan, care a fost student al lui Nicolae Iorga, a susținut ideea constituirii unui muzeu arheologic la Constanța, instituție care a fost înființată în urma unor demersuri făcute de el în 1911.
El a condus importante săpături arheologice în cetățile antice din Dobrogea, precum Histria, Callatis și Tropaeum, și a fost cel care a cercetat și a pus în valoare zidul de incintă al vechii cetăți Tomis, elaborând și un plan topografic al sitului antic.

Bustul lui Vasile Pârvan, semnat de Ion Irimescu
Bustul din bronz, monument istoric, amplasat în partea de nord a parcului de la malul mării a fost realizat de Ion Irimescu, autorul mai multor lucrări de for public, și dezvelit în 1957.
Parcursul artistic al lui Ion Irimescu (1903 – 2005) a traversat decenii de creație, iar viața sa lungă i-a permis să fie martor și participant activ la evoluția artei moderne românești, lăsând posterității o moștenire culturală de o valoare inestimabilă.
Credit foto: curatorial