Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Artă monumentală – Statuia cel mai des fotografiată din București
carol i, de florin codre, curatorial

Artă monumentală – Statuia cel mai des fotografiată din București

Domină Piața Revoluției și privește de 15 ani spre fostul Palat Regal. Apare în cele mai multe imagini emblematice cu Bucureștiul și toți turiștii care ajung aici o încadrează în fotografiile lor.

Statuia ecvestră a regelui Carol I, care a domnit între anii 1866 și 1914, a fost realizată pe parcursul unui an de Florin Codre, după ce Ministerul Culturii a organizat un concurs. Are înălțime de 7 metri și este amplasată pe un soclu cu înălțime de 6 metri.

2 carol i, de florin codre, curatorial

Carol I, de Florin Codre, curatorial

Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen, Germania – d. 10 octombrie 1914, Castelul Peleș, Sinaia) a fost cel care a condus Principatele Române Unite în lupta pentru cucerirea independenței de sub Imperiul Otoman. A proclamat Independența de Stat la 10 mai 1877. A întemeiat Regatul României, pe care l-a modernizat continuu în cei 48 de ani de domnie (cea mai lungă din istoria noastră).

O altă statuie ecvestră care s-a aflat în același loc a fost realizată de sculptorul croat Ivan Meštrović, la Belgrad, și inaugurată de Ziua Naṭională a României, 10 mai 1936. Aceasta a fost distrusă de administrația comunistă. Legenda spune că bronzul de bună calitate a fost topit și folosit la modelarea statuii lui V.I. Lenin, de Boris Caragea, amplasată în fața Casei Scânteii, demolată la rândul ei în decembrie 1989.
Decenii mai târziu, Florin Codre a fost acuzat de urmaṣii sculptorului croat că a plagiat. Românul a susținut diferențe în postura calului – în galop, față de cel din anii ‘30 care era în trap -, dar și în reprezentarea regelui – un laic față de un personaj bizantin.

carol i, de ivan mestrovic, mnar, curatorial

Portretul regelui Carol I, bronz patinat de Ivan Meštrović, la Muzeul Național de Artă al României de la Academia Română, curatorial

Despre Florin Codre

Florin Codre, care a avut anul acesta o amplă expoziție la Palazzo Donà dalle Rose din Veneția, este cunoscut pentru crearea unor lucrări monumentale de artă publică ce se regăsesc în spații urbane și în importante colecții ale muzeelor publice din Europa, Statele Unite și Israel. Printre altele, a realizat statuia ecvestră a lui Avram Iancu de la Târgu Mureș, dezvelită în 1978, și statuia ecvestră a lui Carol I din Călărași, dezvelită la 9 mai 2008.

Născut în 1945, la Brașov, are o carieră artistică, literară și cinematografică care se întinde pe decenii. A reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția de mai multe ori, la Pavilionul Central al Bienalei de la Veneția atât în 1986, cât și în 1988, și la expoziția Pavilionului Național al României în 1976 și în 1982.

Credit foto: curatorial

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.