Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Artă monumentală – Un gânditor marxist în centrul Bucureștiului
constantin dobrogeanu gherea, curatorial

Artă monumentală – Un gânditor marxist în centrul Bucureștiului

La intersecția străzilor Tudor Arghezi și C.A. Rosetti, în centrul unui mic spațiu verde, ascuns de vegetație, se află un bust pe soclul căruia se distinge cu greu inscripția: „Constantin Dobrogeanu-Gherea 1855 – 1920”.

Cine a fost el? Considerat important gânditor marxist din România secolului al XIX-lea, Solomon Katz – pe numele real – s-a născut pe teritoriul Ucrainei de azi, într-o familie de comercianți evrei. În timpul studenției, la Harkov, a luat contact cu mișcarea revoluționară rusă. A luat parte, în 1874, la o mare acțiune a mișcării narodnice și anarhiste care încerca să propage revoluția în rândul țăranilor prin intermediul studenților. Urmărit de poliția țaristă, a fugit la Iași și, de acolo, a ajuns în Elveția, unde a luat legătura cu grupările revoluționare ruse.

La revenirea în România, făcea comerț ilegal cu literatură revoluționară, din Iași în Imperiul rus. S-a adaptat spațiului românesc însă și a devenit cetățean român în 1890, într-o perioadă în care cetățenia română era condiționată de apartenența la religia creștin-ortodoxă, potrivit RRI. A luat numele de Constantin Dobrogeanu-Gherea, după ce a deveni critic literar și unul dintre întemeietorii Partidului Social Democrat Muncitoresc Român, în 1893.
În noiembrie 1917 a apărut regimul bolșevic, la care Dobrogeanu-Gherea nu a aderat. El devenise un socialist adept al formelor democratice de luptă cu tarele sociale.

Bustul din bronz aflat în București a fost realizat în anii 1960 de Naum Corcescu (1922 – 1989) și se află pe un soclu din beton placat cu travertin.

Naum Corcescu a studiat la Academia de Arte Frumoase din Iași, la clasa profesorului Ion Irimescu, iar la București a studiat cu Cornel Medrea. A fost premiat, între altele, în 1969 de Uniunea Artiștilor Plastici pentru artă monumentală, pentru lucrarea „Avram Iancu” amplasată la Brad.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.