Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artă textilă de Cela Neamțu, la Muzeul Național Cotroceni
afis cela neamtu miracolul firului de lana

Artă textilă de Cela Neamțu, la Muzeul Național Cotroceni

Expoziția „Cela Neamțu – Miracolul firului de lână”, care o sărbătorește pe cea care a intrat în istoria tapiseriei românești drept creatoarea cusăturii numite „Punctul de la Putna”, va fi deschisă în Spațiile Medievale de la Muzeul Național Cotroceni la 1 martie, ora 12:00.

Lucrări importante ale artistei pun în evidență excepționalul parcurs al ei și evoluția artei sale de-a lungul mai multor decenii.

Cela Neamțu (n. 1941, jud. Iași), nume de rezonanță pe scena artei textile contemporane autohtone, a reușit, prin intermediul tapiseriilor sale, să creeze un dialog între tradiție și modernitate, o punte între cele două puncte temporale, valorificând, în același timp, patrimoniul medieval românesc.

Lucrări din colecții private și de la muzee din țară

În expoziția de la Muzeul Național Cotroceni, vizitatorii vor avea ocazia să admire lucrări împrumutate din patrimoniul altor muzee din țară și din colecții private, dar și noi creații originale. Este vorba despre opere precum „Colegele”, de la Muzeul Județean Buzău, „Altar”, de la Muzeul de Artă Vizuală Galați, „Imperiala”, de la Centrul Cultural „Cela Neamțu”, Ciurea, Iași, „Umbrae Parvae”, din Colecția Lixandru Neamțu, „Broderii cu Punctul de la Putna”, din Colecția Cela Neamțu, și „Fereastră Manuelină”, din Colecția Tudor Bălan.

Mai sunt aduse lucrări de la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad și de la Complexul Muzeal „Moldova” – Muzeul de Artă, Iași.

„Cela Neamțu – Miracolul firului de lână” va putea fi vizitată în perioada 2 martie – 15 aprilie 2024, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de
e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.