Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artista Nicoleta Bică Bucșaru, la Bienala Internațională de Textile de la Haacht
a piece of freedom a slice of peace 2022, 70 cm 100 cm, nicoleta bucsaru

Artista Nicoleta Bică Bucșaru, la Bienala Internațională de Textile de la Haacht

Artista Nicoleta Bică Bucșaru va participa la cea de-a patra ediție a Bienalei Internaționale de Textile de la Haacht, care va avea loc în perioada 21 – 30 octombrie 2022.

Scopul bienalei este de a prezenta artiști contemporani care au făcut din prelucrarea materialului textil o adevărată artă. Deschiderea va avea loc  în prezența artiștilor și invitaților speciali, a directorului artistic Maurice Van der Speeten și a curatorului Danielle Van Belle.

La Bienala Internațională de Textile de la Haacht participă 54 artiști din 24 țări din întreaga lume.

Lucrările lui Bucșaru, declarație de solidaritate cu poporul ucrainean

Nicoleta Bică Bucșaru are studii masterale la Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul de Arte Textile Ambientale. S-a perfecționat în cadrul mai multor cursuri de specialitate susținute de artista textilistă Fiona Duthie și a participat la numeroase expoziții.

La Bienala de la Haacht este prezentă cu două lucrări: „A Piece of Freedom” și „A Slice of Peace”.

„Cele două lucrări au apărut din dorința de a aduce un cer senin de pace și o rază de soare eliberatoare, plină de speranță, oamenilor care sunt chinuiți de ororile unui război care sunt inacceptabile în orice perioadă de timp, dar mai ales în secolul XXI, când conflictele ar trebui rezolvate exclusiv prin dialog și diplomație. Aceste două lucrări au același mesaj, o declarație de solidaritate cu poporul ucrainean, dar și o invitație la pace și libertate, drepturi pe care toți locuitorii acestei planete și le-au câștigat din plin”, spune artista într-un comunicat.

Mesajul ei prinde contur prin împletirea fibrelor de lână naturală și mătase. Materialele folosite sunt topuri extra fine merinos, topuri din mătase tussah, topuri din mătase dud, topuri din viscoză, șifon de mătase vopsit manual.

Bienalele de la Haacht, organizate de Art Foundation ”Kunststichting Perspektief vzw”, au obținut o reputație de forum artistic de talie internațională, care contribuie activ la emularea scenei artei contemporane și experimentale de gen.

Foto: „A Piece of Freedom” și „A Slice of Peace”, 2022 (c) Institutul Cultural Român, care sprijină participarea artistei la bienală