Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artista vizuală Maria Bordeanu expune la ICR Stockholm
maria bordeanu

Artista vizuală Maria Bordeanu expune la ICR Stockholm

Artista vizuală Maria Bordeanu, stabilită în capitala Suediei, va expune o serie de lucrări influențate de natura scandinavă la galeria de la ICR Stockholm începând cu 23 mai.

„Conversații”, organizată în parteneriat cu 418 Gallery, cu sediul la Cetate și cu o filială la München, este prima expoziție solo în Suedia a artistei și este curatoriată de Antonella Grevers.

Temele abordate de artistă explorează modul în care privim avalanșa de imagini și informații din mass-media, oferind alternativă pentru a reflecta asupra a ceea ce vedem în jur, o încetinire a ritmului.

„Peisajul suedez și Stockholm m-au inspirat să creez lucrări care au legătură cu natura. O poți simți mai aproape aici, iar apa este o parte importantă a peisajului. Acest lucru creează o conversație între oameni și elementele naturale, lucru pe care îl explorez în picturile mele actuale. Apa este ca o oglindă care invită la reflecție și, de asemenea, un fundal pentru peisaj ”, spune artista, finalistă în 2023 a Arte Laguna Prize (Veneția).

Curatoarea Antonella Grevers, consultant artistic al 418 Gallery, vorbește despre seria „Mirror” a Mariei Bordeanu: „A fost inspirată de călătoriile ei și surprinde diverse locuri prin documentarea detaliată a peisajelor, a arhitecturii și a muzeelor. Aceste lucrări, înrădăcinate în experiențele ei, se concentrează pe fragmente specifice, creând compoziții rotunde care amintesc de tondo renascentist, cu o notă personală. Nuanțele de albastru și argintiu oglindesc realitatea și formele sculpturale”.

maria bordeanu 1

Expoziția „Conversații” va rămâne deschisă, în galeria ICR Stockholm, până în 30 august 2024, de luni până vineri, între orele 11:00 și 16:00.

Despre Maria Bordeanu

Maria Bordeanu s-a născut în 1982 în București. A studiat la Universitatea Națională de Arte din București și a absolvit Facultatea de Pictură în 2005. În 2007, a obținut un masterat în arte plastice în domeniul picturii la aceeași universitate. Din 2011 este reprezentată de 418 Gallery (Cetate/ München). În prezent, locuiește și lucrează la Stockholm.

Lucrările ei manifestă o preferință pentru imaginile realiste, fiind inspirate de natură, fotografii personale sau cadre de film. În 2006, a primit premiul întâi la Gala Tinerilor Artiști – Primavera de la București.

Din 2011, lucrări ale Mariei Bordeanu fac parte din colecția Art in Embassies Collection, Departamentul de Stat al SUA. Artista a avut expoziții solo în București: „Deconstructed Spaces” (Cărturești Carusel, 2019), „Artificial Habitat” (Arthol2 Pavesiana, 2017), „Final Scene” (418 Gallery, 2015) și a participat în expoziții de grup precum „Contemporary Drawing in Romania” (Scemtovici & Benowitz Gallery, București, 2023), „Giallo” (418GALLERY, München, 2023), în cadrul Imago Mundi – L’Arte dell’Umanità (Treviso, Italia, 2013) și al târgului de artă Art Toronto International Fair (Toronto, 2012).