Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Artistele americane se confruntă cu slaba reprezentare, discrimare și cenzură – sondaj
talented,female,artist,energetically,and,enthusiastically,using,paint,brush,she

Artistele americane se confruntă cu slaba reprezentare, discrimare și cenzură – sondaj

Mai mult de 1.200 de artiste americane au răspuns unui sondaj realizat de Anonymous Was a Woman și cele mai mult mai spus că se confruntă în carieră cu slaba reprezentare și cu diverse obstacole.

Raportul trage un semnal de alarmă cu privire la inegalitățile de gen înrădăcinate în instituțiile de artă din SUA.

Artists Speak: The Anonymous Was A Woman Survey” a vizat artiste aflate la mijlocul carierei. Acesta prezintă o imagine clară a barierelor cu care femeile artiste spun că se confruntă în timp ce muncesc într-o lume a artei dominată de bărbați.

De la instabilitatea financiară și sprijinul întârziat al muzeelor până la preocupările legate de cenzură, sondajul analizează modurile în care femeile se împotrivesc eșecurilor din carieră – atât în munca lor, cât și în eforturile lor de a redefini modul în care să fie artiste cu normă întreagă.

Puțină autonomie; precaritate financiară

Mai mult de jumătate (55%) dintre femeile intervievate au declarat că încearcă să obțină mai multă autonomie pe fondul eșecurilor din carieră și își vând lucrările independent de galerii și consilieri. Conform celor mai recente constatări, artistele mai în vârstă conduc această schimbare: 59% dintre respondenții cu vârsta de peste 65 de ani și-au vândut arta direct în ultimii cinci ani, comparativ cu 53% dintre cele care au sub 40 de ani.

Precaritatea financiară a fost o temă importantă a raportului. Respondenții la sondaj au declarat că trăiesc sub nivelul financiar al majorității americanilor, raportul constatând că venitul mediu al celor care au participat la sondaj a fost de 75.000 de dolari, mai mic în comparație cu cifra echivalentă pentru persoanele din SUA, care este de 80.600 de dolari.

Grupul intervievat este format în proporție de 70% din persoane caucaziene și are o vârstă medie de 58 de ani; 85% dintre cei intervievați aveau peste 40 de ani.

Raportul avertizează că rezultatele sale privind disparitățile de venit pot dezvălui o tendință îngrijorătoare: multe artiste cu normă întreagă nu pot trăi doar din vânzările lor și se bazează pe sprijinul familiei, consolidând stereotipurile despre lumea artei ca fiind „un bastion al privilegiilor”.

AWAW a fost fondată în 1996 de fotografa Susan Unterberg, care a înființat un premiu folosind fonduri moștenite de la o importantă companie petrolieră de familie din Midwest. De-a lungul anilor, grantul a sprijinit discret sute de artiste de vârstă mijlocie din Statele Unite. Unterberg a rămas anonimă până în 2018. Ea a inițiat acest premiu ca răspuns la reducerile de fonduri pentru artiști din partea Congresului în timpul administrației Clinton. Premiul e acordat prin New York Foundation for the Arts și Rockefeller Philanthropy Advisors.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.