Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistele Eudochia Robu și Tatiana Vatavu expun la Elite Art Gallery
afiș expozitie, tatiana vatavu, eudochia robu

Artistele Eudochia Robu și Tatiana Vatavu expun la Elite Art Gallery

Artistele basarabene Eudochia Robu și Tatiana Vatavu expun lucrări de pictură și ceramică la Elite Art Gallery, în perioada 1 iulie – 2 august 2024.

Expoziția intitulată „Illo-tempore”, curatoriată de Roxana Diochețanu, va fi vernisată în 2 iulie, la ora 18:30.

„Illo-tempore” descrie un timp mitic, specific basmului, în care fabulosul și ancestralul se împletesc într-un destin atemporal, unde legile realității sunt suspendate și unde se produc evenimente supranaturale. Expoziția aduce împreună două universuri artistice distincte, pictura și ceramica, într-o simbioză care celebrează tradiția și mitologia, reinterpretate prin perspective moderne.

„Fundația basmului, exprimată plastic, este ancorată în lucrările de ceramică ale artistei Tatiana Vatavu, edifiicii întemeietoare, care stabilesc coordonatele acestei călătorii vizuale. Focul dezlănțuit în sobe, și marcând un ritual purificator, va deschide o punte între trecut și prezent, între originile ancestrale și interpretările contemporane, o ceremonie în care privitorul este încurajat să participe. Metamorfozele narațiunii se vor produce odată cu fiecare pânză a artistei Eudochia Robu, lăcașul ancestral și lumea eternă zugrăvind scene, unde forțele timpului străvechi se (re)compun pentru a închega această poveste mitologică. Realismul magic care se creează, devine un reper esențial pentru înțelegerea fenomenelui exprimat, a juxtapunerii dintre sacru și profan”, spune Roxana Diochețanu, curator Elite Art Gallery.

Universul „Illo-tempore” invită la reflecție asupra modului în care trecutul ne modelează realitatea care ne înconjoară, și, care se află într-o perpetuă schimbare. Prin lucrările expuse, cele două artiste nu doar că aduc un omagiu moștenirii culturale, dar și evocă un schimb indispensabil dintre generații. Expoziția semnalează importanța păstrării și reinterpretării tradițiilor, evidențiind faptul că miturile și elementele ancestrale rămân relevante și semnificative în contextul contemporan.

Despre artiste

Eudochia Robu (n. 1958) a absolvit, în 1978, Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală” din Chișinău, iar, în perioada 1978 – 1986, a studiat pictura la Institutul de Pictură, Sculptură și Arhitectură „I. E. Repin” din Sankt-Petersburg. În practica ei, artista descrie lumi care reflectă plaiul natal, inserând elemente precum case, ulițe, dar și peisaje ancorate între memorie și oniric. Lucrările artistei au fost expuse în Republica Moldova, România, Spania, Polonia și Germania, iar acestea pot fi regăsite și în colecții particulare din state precum Italia, Austria, Polonia, Grecia, SUA, Franța și Belgia.

Tatiana Vatavu (n. 1963) a studiat în cadrul Școlii de Arte Plastice pentru copii din orașul Râșcani, absolvind Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală” în 1982. În perioada 1985 – 1990, a urmat facultatea la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova (Institutul Moldovenesc de Stat de Arte). Obiectele de ceramică ale artistei sunt concentrate în jurul artei populare, o simplificare a formelor, care evocă întoarcerea către origini. Artista a expus în Republica Moldova, dar și în România, fiind membră a Uniunii Artiștilor Plastici în Republica Moldova, secția Arte Decorative, Ceramica Artistică.

Expoziția poate fi vizitată în intervalul 1 iulie – 2 august 2024, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.