Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiști contemporani români, în premieră la festivalul Spotlight
poster spotlight 2023

Artiști contemporani români, în premieră la festivalul Spotlight

Festivalul de artă vizuală în aer liber Spotlight va avea loc anul acesta în weekendul 21 – 23 aprilie, pe Calea Victoriei şi la ARCUB – Hanul Gabroveni.

La cea de-a şaptea ediţie, festivalul organizat de Primăria Capitalei a pregătit o nouă serie de experienţe multimedia și așteaptă mai mult de 100.000 de participanți.

Spotlight Festival este, începând din 2023, membru al celei mai ample reţele internaţionale de festivaluri ale luminii – The International Light Festivals Organisation, conectând astfel Bucureştiul cu cele mai mari oraşe ale lumii care găzduiesc evenimente spectaculoase de new media în spaţiul public.

Tema Spotlight – Geometry of The City

Tema ediției din acest an este „Geometry of the City”, festivalul propunându-și să transforme geometria oraşului prin trei zile de spectacole de lumină, culoare şi sunet.

Astfel, clădiri celebre din Bucureşti vor servi drept ecrane pentru videomapping, locuri emblematice vor fi populate de instalaţii multimedia, iar statuile oraşului vor fianimate prin proiecţii de light art.

Artiști contemporani, în premieră la Spotlight #7 

În premieră, Hotel InterContinental Athénée Palace Bucharest este inclus în circuitul festivalului cu o proiecţie luminoasă de mari dimensiuni, ce poartă semnătura unuia dintre cei mai importanţi artişti contemporani din România, Roman Tolici.

De asemenea, harta Spoltight se extinde, în acest an, cu o instalaţie în Centrul istoric, pe faţada Hanului Gabroveni, sediul Centrului Cultural al Municipiului Bucureşti – ARCUB.

Este, de altfel,  pentru prima dată când programul Spotlight include lucrări realizate de nume celebre ale artei contemporane din România alături de care artişti de street art, ilustratori şi sculptori români, ce transformă locuri din Bucureşti împreună cu pionieri new media din Franţa, Ungaria şi Austria.

Un alt element de noutate în al ediţiei din acest an a festivalului este muzica de cor inclusă în programul Spotlight ca element de inspiraţie pentru un spectacol de videomapping. Spotlight Festival 2023 marchează împlinirea a 60 de ani de existenţă a Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” cu o sesiune de videomapping pe faţada Teatrului Odeon, realizată de Mindscape Studio după un fragment muzical interpretat de celebrul ansamblu vocal.

Harta Spotlight # 7 – Geometry of The City

Incluse în festival sunt de la statuia lui Mihai Eminescu din parcul Ateneului, transformată într-un joc vizual, la Palatul Telefoanelor, escaladat de personaje ilustrate, Teatrul Odeon, devenit teren de joacă, și parcul Kretzulescu, devenit o grădină de flori din lumină.

Traseul Spotlight din acest an începe de la intersecţia Calea Victoriei cu strada Piaţa Amzei şi continuă de-a lungul acesteia până la Cercul Militar, cu o ultimă oprire în Centrul vechi, la ARCUB – Hanul Gabroveni.

Programul Spotlight începe, în fiecare zi de festival, de la ora 19:30 și se încheie la ora 23:00. Detalii despre program și instalațiile participante la Spotlight 2023 vor fi disponibile curând pe arcub.ro și spotlightfestival.ro.

„Statui vii” la Spotlight – Geometry of The City

Pentru a doua oară consecutiv, MONUMENT for – Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public se alătură Festivalului Spotlight şi animă o serie de statui de pe Calea Victoriei prin spectacole de videomapping create de Les Ateliers Nomad în cadrul programului „Statui vii”, o campanie iniţiată de MONUMENT for, ce îşi propune să valorizeze monumente emblematice ale oraşului printr-o serie de reactivări artistice.