Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Artiști din România și Republica Moldova, la patru festivaluri europene de artă urbană
afis artist on the go, festivaluri

Artiști din România și Republica Moldova, la patru festivaluri europene de artă urbană

Murale, instalații și intervenții stradale create de opt artiști din România și Republica Moldova sunt prezentate la unele dintre cele mai importante festivaluri europene de artă urbană: Wallz Festival (Pilsen, 23 – 27 iulie), 167B Street (Lecce, 2 – 6 august), Helsinki Urban Art (Helsinki, 1 – 5 septembrie) și Amsterdam Street Art – ASA (Amsterdam, 15 – 20 septembrie)

Este vorba despre artiștii OCU, Alex Baciu, IRLO, Raluca Ilaria Demetrescu, Delia Cîrstea, Roper, Denis Nanciu și Dima Potapov. Ei au participat și la festivalul Millerntor Gallery #13, care a avut loc la Hamburg, în perioada 27 iunie – 4 iulie.

Participarea lor este inclusă programului internațional de schimb cultural Artist on the Go, finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir. ICR nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi utilizate.

Relația dintre limbaj și realitate

Sub tema „How real is REAL?”, artiștii prezintă murale, instalații și intervenții stradale care explorează relația dintre limbaj și realitate într-un context social marcat de fake news, manipulare vizuală și percepții fragmentate. Prin jocuri lingvistice și compoziții tipografice, lucrările integrează în mod creativ cuvinte ambigue sau „prieteni falși” – termeni care, deși identici ca formă în două limbi, au înțelesuri diferite. Astfel, cuvinte precum „nu” (română: negație; olandeză: acum) sau „tot” (română: complet; germană: mort) devin pretexte pentru reflecție artistică și dialog intercultural.

Artist on the Go creează o platformă de mobilitate artistică și colaborare transnațională în care arta stradală devine un instrument de interogare a realității și coeziune socială. Fiecare etapă a proiectului va fi documentată și promovată online, iar procesul creativ va fi prezentat publicului într-o expoziție și conferință finale, organizate între 25 și 30 septembrie 2025.

Proiectul marchează un moment important pentru scena artei urbane din România și Republica Moldova, reprezentând primul pas spre constituirea unei rețele internaționale de schimburi culturale în acest domeniu. În același timp, el oferă vizibilitate unor voci artistice diverse și deschide noi direcții de explorare estetică și socială.

Institutul Cultural Român finanțează anul acesta 20 de proiecte internaționale în Programul Cantemir, cu tema „Cultura contează!”, pe patru continente, în 22 de țări. Bugetul total alocat este de 2 milioane lei, distribuit în mod egal între artele spectacolului și artele vizuale. Programul Cantemir, prin mecanismul de cofinanțare, sprijină promovarea culturii române în mediul internațional și facilitează parteneriate între operatorii culturali români și instituții de prestigiu din străinătate.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.