Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiști internaționali, în expoziția „AfterLand” la București
clara bog & diego diaz, reset mar menor

Artiști internaționali, în expoziția „AfterLand” la București

Artiști internaționali preocupați de intersecțiile dintre artă, știință și natură sunt incluși în expoziția „AfterLand”, vernisată la 4 iunie, începând cu ora 19:00, la Rezidența9 din București.

Fiecare dintre artiști are o afinitate deosebită față de apă, privind-o dintr-o multitudine de unghiuri, la fel de variate ca valențele simbolice ale elementului însuși. De la înțelegerea primordială a apei ca sursă fizică și spirituală a vieții, înspre ecosisteme și biodiversitate, prin perspectiva socio-politică în care apa este un teren de luptă pentru puteri militare și economice, până la conexiunile aproape „imposibil de deosebit de magie” între cibernetică și fluide, expoziția „AfterLand” este un efort unic de revelare și de creare de context, la confluența dintre felurite discipline și mentalități.

Expoziția va putea fi vizitată până în 26 iunie.

Proiecte prezentate

Clara Boj și Diego Diaz (Spania) construiesc pornind de la experiența lor ca participanți în Mar Menor, o cercetare interdisciplinară aplecată asupra lagunei spaniole, un spațiu cu o biodiversitate unică, aflat într-o stare de deteriorare semnificativă.

Mark IJzerman este un artist olandez, câștigător al bursei Starts4water în anul 2022, a cărui practică se apleacă asupra conceptului de „antropocen”, era geologică a impactului uman asupra ecologiei.

Sébastien Robert (Franța/ Olanda) călătorește în jurul lumii înregistrând sunete amenințate cu dispariția, fie din pricina globalizării, a schimbărilor climatice, sau a oricărui alt impact uman.

Floriama Cândea (România) explorează în lucrările sale posibilitățile unui viitor sustenabil, meditând asupra relațiilor dintre specii, dintre natural și artificial, dintre uman și tehnologic.

Robertina Sebjanic (Slovenia) este unul dintre cei mai importanți actori europeni în proiecte culturale de ecologie a apei. Nu în ultimul rând, Ioana Vreme Moser (România/Germania) lucrează la confluența dintre comentariul socio-economic, electronică și știință, incluzând cercetări asupra unor computere fluidice.

co sonic 38,144 km² robertina Šebjanič

CO Sonic 38,144 km² / Robertina Šebjanič

Pe lângă expoziția colectivă în cadrul căreia lucrările unora dintre acești artiști vor fi accesibile pentru prima oară publicului din România, „AfterLand” presupune și o mică excursie de cercetare și documentare în diferite localități din Delta Dunării, între 5 și 8 iunie, când echipa va vizita laboratoarele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare din Delta Dunării.

În 9 iunie, artiștii vor participa la un eveniment deschis publicului, găzduit tot la Rezidența9, în parteneriat cu Quo Artis, organizație internațională cu sediul în Spania, dedicată promovării legăturilor dintre artă, științe, tehnologie și ecologie, Artshare – o organizație din Portugalia dedicată dezvoltării de procese, produse și servicii care îmbină practicile artistice și tehnologia și Obsolete Studio, o organizație din Franța dedicată transdisciplinarității, prin inițiative educaționale și proiecte de cercetare.

„Afterland” este organizat de Asociația Qolony – Colonia pentru artă și știință și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), de Institutul Francez din România și de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.