Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiști reprezentativi pentru ultima jumătate de secol, în „după Sculptură/ Sculptură după” la Cazarma U – galerie foto
cazarma u, curatorial.ro

Artiști reprezentativi pentru ultima jumătate de secol, în „după Sculptură/ Sculptură după” la Cazarma U – galerie foto

Proiectul „după Sculptură / Sculptură după”, demers inițiat de Fundația Triade și Attila Kim & Architects, a adus în Timișoara – Capitală Europeană a Culturii mai mult 70 de artiști relevanți pentru toate formele sculpturii, opt expoziții și programe educative, dezbateri, întâlniri.

Lucrările, care provin de la muzee, colecționari din țară și de la creatori, sunt dispuse în încăperi aflate pe două niveluri. Spațiul foarte generos, o suprafață de circa 6.500 de metri pătrați, aflat între Piața Unirii și Piața Mărăști, care ar putea fi unul dintre cele mai râvnite locuri de expunere, găzduiește până pe 30 noiembrie zeci de opere. Sculptură și inslatație.

Selecția pentru „după Sculptură / Sculptură după” a fost realizată de istoricul de artă Ioana Vlasiu, curatoarea Alina Șerban, artistul Ciprian Mureșan și curatorii Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher.

În fosta cazarma dezafectată de decenii, fără ferestre și uși, a fost tras curent electric în urmă cu câțiva ani, iar cu ocazia Nopții Muzeelor 2023, după cum spunea ghidul nostru, a fost vizitată de mai mult de 3.000 de persoane – arta și oamenii nefiind tocmai în siguranță. În plus, unele lucrări aflate la etajul al doilea au avut de suferit și din cauza degradării acoperișului. Cât despre viitorul clădirii monument vândute de primărie în urmă cu aproximativ 15 ani, acesta este incert. A fost pe punctul să devină mall și – mai nou – este posibil să fie transformată în hotel.

Prima ediție a bienalei Art Encounters a fost organizată aici, în 2015, însă de data aceasta întreaga clădire este folosită. La parter sunt deschise expoziții temporare, dar și o librărie cu carte de artă și o cramă inedită. Primul etaj găzduiește spații pentru performance și lucrări încadrate în segmentele „Volum prin straturi”, „Materie vie” și „Monumental și efemer. Memoria sculptată”. Etajul al doilea este dedicat artiștilor invitați și selecției „re#situăriafective”.

graur, păsat, scutaru, morar, zidaru, olos, curatorial.ro

Lucrări de Teodor Graur, Alexandru Păsat, Elena și Marcel Scutaru, David Morar, Victoria Zidaru, Mihai Olos, curatorial.ro

maternitate, virgil scripcariu, curatorial.ro

Maternitate, de Virgil Scripcariu, curatorial.ro

norbert costin, marieta chirulescu, curatorial.ro

Lucrări de Norbert Costin, Marieta Chirulescu, curatorial.ro

adrian kiss, curatorial.ro

Lucrare de Adrian Kiss, curatorial.ro

alexandra satmari, curatorial.ro

Lucrări de Alexandra Satmari, curatorial.ro

aurel vlad, mircea roman, curatorial.ro

Lucrări de Aurel Vlad și Mircea Roman, curatorial.ro

dan vezentan, curatorial.ro

Dan Vezentan, curatorial.ro

ambrus nimbert, curatorial.ro

Ambrus Nimbert, curatorial.ro

ioana maria sisea, curatorial.ro

Ioana Maria Sisea, curatorial.ro

peter jecza, paul neagu, peter jacobi, curatorial.ro

Lucrări de Peter Jecza, Paul Neagu și Peter Jacobi, curatorial.ro

cazarma u, etaj 2, curatorial.ro

culoar etajul 2 din Cazarma U, curatorial.ro

peter jecza ciocane, cristian raduță dimineața in cairo, curatorial.ro

„Ciocane”, de Peter Jecza (dreapta), și „Dimineață în Cairo”, de Cristian Raduță (față), curatorial.ro