Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiștii din colecția soților Macovei, premieră expozițională
macovei 2023

Artiștii din colecția soților Macovei, premieră expozițională

„Artiștii din colecția soților Macovei” reprezintă o premieră expozițională, găzduită de reședința din București a donatorilor, prin care sunt prezentate lucrări ce nu au mai făcut parte dintr-o expunere anterioară organizată în ultimul timp.

Vernisajul e programat pe 27 iulie, la ora 18:00, la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (str. 11 Iunie, nr. 36-38).

Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, din componența Muzeului Municipiului București, conține o serie unică de lucrări semnate de maeștri ai artei plastice care ilustrează indici relevanți în dezvoltarea plasticii românești și surse de inspirație preferate de artiști, surprinse în călătoriile lor. Această expunere este un prim pas în susținerea unei cercetări complexe care propune și identificarea unor mărturii arhitecturale relevante pentru identitatea și dezvoltarea culturală în prima jumătate a secolului XX. Lucrările expuse aparțin unora ca Micaela Eleutheriade, Ileana Cojan, Aurel Cojan, Constantin Piliuță, Alexandru Ciucurencu, Henri H. Catargi, Ion Musceleanu, Brăduț Covaliu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Lucian Grigorescu, Ștefan Constantinescu, Dechko Uzunov, Mihai Olos, Ion Gheorghiu, Dumitru Ghiață și Max W. Arnold.

Peisaje, portrete și scene de călătorie

„Selecția din cadrul expoziției «Artiștii din colecția soților Macovei» cuprinde peisaje citadine, grădini, parcuri, naturi statice, portrete și scene care înfățișează diferite personaje și locuri creionate în călătorii, redate în tehnici variate, precum: guașă pe hârtie, acuarelă pe hârtie și ulei pe carton, pânză sau lemn și va fi completată de creații semnate de Ligia Macovei. Noutatea expunerii acestor lucrări provine tocmai din variația de tematici și abordări ale artiștilor. Compozițiile subtil reprezentate prin transparențele specifice tehnicilor de apă, ori profunzimea caracteristică pensulației în ulei, opțiunile cromatice variate, toate punctează direcții diferite de valorificare a surselor de inspirație”, spune Cristina Ioniță, curator al acestui proiect muzeal.

Ea completează: „Vizitatorii vor păși într-o lume complexă care propune relatarea unor aspecte definitorii ale motivelor și surselor de inspirație preferate de artiști: de la peisaje cu case și curți, semnate de Ion Musceleanu sau Aurel Cojan, țărănci creionate de Rudolf Schweitzer–Cumpăna și Brăduț Covaliu, dar și peisaje precum lucrarea «Peisaj citadin cu Biserică» semnată de Lucian Grigorescu, până la „Port în insula Corfu” conturat de Ștefan Constantinescu ori „Interior arab” reliefat de Max W. Arnold. Nu vor lipsi naturile statice cu flori, nuduri feminine și diferite obiecte de uz casnic observate de artiști”.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 27 iulie – 26 noiembrie 2023.