Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  REPORTAJ – Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, incursiune în epoci şi locuri diferite
colectia ligia și pompiliu macovei, biblioteca mmb

REPORTAJ – Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, incursiune în epoci şi locuri diferite

Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, găzduită de o impozantă casă din centrul Bucureștiului, cuprinde lucrări de pictură, grafică și obiecte de artă decorativă care documentează epoci și transpun vizitatorul în locuri diferite.

Lucrările ei au fost parte dintr-o expoziție dedicată femeilor artist în România inclusă în programul de anul trecut al Art Safari. Era recunoscută pentru ilustrațiile de carte. A semnat astfel de creații incluse în volume de Mihai Eminescu și Tudor Arghezi, dar și în cărți pentru copii.

ilustratie colectia macovei, curatorial

Foto: curatorial.ro

Când l-a cunoscut pe cel care avea să îi devină soț, arhitectul și diplomatul Pompiliu Macovei, era pasionată de desen, iar el a încurajat-o. Astfel, Ligia Macovei a urmat cursuri de artă plastică și împreună au adunat o impresionantă colecție de lucrări de artă și obiecte decorative și de mobilier de peste tot din lume, din România până în Mexic și Peru, din Portugalia până în Franța, Italia și Asia.

Intrarea principală a somptuoasei case din strada 11 Iunie, acum muzeu, dă în salonul în care aveau loc recepții. Sufrageria, o anticameră a unui dormitor (care nu este deschis publicului), biblioteca remarcabilă, cu aproximativ 11.000 de volume, în special pe zonele artă și arhitectură, și spațiile pentru ateliere sunt înțesate de artă, literatură, mobilier vechi și obiecte prețioase.

Vizitatorul, fără îndoială, rămâne cu dorința de a vedea mai mult, de a zăbovi în casa a cărei construcție a început în 1916, iar asta reiese și din mesajele scrise în cartea pusă la dispoziție în salon.

colectia macovei, 1, curatorial

Foto: curatorial.ro

Vizita curatorial.ro a fost ghidată de Angelica Iacob, șefa secției Artă a Muzeului Municipiului București, în administrarea căruia se află Colecția „Macovei”.

Munca ei se împarte între Muzeul „Theodor Aman”, Muzeul „Storck”, Pinacoteca București și Colecția „Macovei”. Pentru toate există planuri și programe de restaurare, iar anual fiecare găzduiește o expoziție tematică. Acum, în casa din apropierea parcului Carol este deschisă, până pe 3 iulie, expoziția „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei”.

Lucrările sunt inserate în decor, astfel întreaga vizită poate trece drept o călătorie în timp. Fiecare își poate crea un scenariu, își poate imagina cum trăia familia Macovei aici și, mai ales, poate călători alături de cei doi prin lume.

MMB are ca strategie să pună în valoare colecțiile cu profil artistic prin inserarea de expoziții tematice care aduc în prim-plan obiecte care de regulă sunt ținute în depozite.

Colecția de artă „Macovei” este ultima care a intrat în patrimoniul Muzeului Municipiului București, în 1992. Ea cuprinde pictură, grafică, artă decorativă, cu piese de mobilier, ceramică, sticlă și metal. În plus, o sală, anticamera, este dedicată artei tradiționale.

„Cei doi soți Macovei au călătorit foarte mult. În momentul în care donația a fost făcută, piesele au primit o valoare, desigur diferită de prețul de piață, de circulație a operei. În linii mari, printre cele mai valoroase obiecte din colecție s-ar număra lucrări de Ion Andreescu, Marcel Iancu, Nicolae Tonitza, piese de mobilier european și creația Ligiei Macovei, care e foarte bine reprezentată”.

Inițial, unele obiecte au fost folosite. În cazul unora de ceramică orientală, în laboratorul de restaurare a fost dovedit că ele au fost utilizate apoi achiziționate.

Din colecția „Macovei”, în ultima vreme, au fost restaurate în principal obiecte de artă decorativă. „Este o misiune foarte importantă și o responsabilitate foarte mare”, a subliniat Iacob.

colectia macovei, curatorial 2

Foto: curatorial.ro

În ultima vreme, „destul de mulți colecționari și artiști” au dorit să ofere MMB obiecte. Colecția Pinacotecii București s-a îmbogățit în ultimii ani cu aproximativ 500 de obiecte, a afirmat ea. Între ele, 50 de picturi realizate de Margareta Sterian și 50 de lucrări realizate de Corneliu Baba. O donație generoasă a venit din partea familiei Beldiman, iar vara aceasta va fi organizată o expoziție dedicată.

Consolidarea clădirii

Angelica Iacob a menționat: „Sperăm ca, la un moment dat, să putem face lucrări de consolidare a clădirii. Trecerea timpului se vede. Am dus demersurile necesare pentru a clasa clădirea drept monument. Se are în vedere protejarea unei zone puțin mai mari (față de muzeu, n.r.) și este în analiză”.

„Este un pas important, pentru că e o clădire valoroasă, într-o zonă care e reprezentativă pentru dezvoltarea orașului. Ne dorim să reușim, după ce se obține răspunsul, să putem atrage și o finanțare nerambursabilă, astfel să fie mai ușor să punem în practică planurile”, a mai spus ea.

colectia macovei, curatorial 5

Foto: curatorial.ro

Între timp, Primăria Capitalei, de care aparține MMB, face demersuri pentru a prelua casa în care este găzduită colecția Storck. Unul dintre cei doi frați moștenitori ai casei este dispus să își doneze jumătatea, iar recent primarul general al Bucureștiului a fost împuternicit să iniţieze procedura pentru achiziţionare, prin aparatul de specialitate, a celeilalte jumătăți. Întreaga procedură este încă departe de a fi finalizată, lunile acestea continuând negocierile cu moștenitorii.

Colecţia de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei” se află în reşedinţa particulară a donatorilor, într-un imobil ridicat la începutul secolului XX, în stil eclectic francez.

casa macovei, curatorial

Foto: curatorial.ro

Pompiliu Macovei (1911-2009) a fost diplomat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti în 1939, iar după 1960 a ocupat numeroase funcţii în diplomaţie şi guvern: consilier la legaţia română din Paris, şef al misiunii diplomatice la Roma, ministru adjunct al Ministerului Afacerilor Externe, preşedinte al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă, ambasador UNESCO.

Ligia Macovei (1916-1998), soţia lui Pompiliu Macovei, a frecventat între anii 1934 și 1939 cursurile secţiei de artă decorativă la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, având printre profesori pe Cecilia Cuţescu Storck, J.Al. Steriadi, Corneliu Medrea şi arh. Horia Teodoru.

Colecţia de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei” reprezintă o incursiune culturală în epoci şi locuri diferite, colecţia fiind formată din lucrări de artă plastică, reprezentată prin lucrări semnate de Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă, Gheorghe Petraşcu, Ioan Andreescu, J. Al. Steriadi, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Ion Ţuculescu, Marcel Iancu şi M.H. Maxy, sticlă, ceramică, metal, mobilier şi textile decorative din diverse perioade şi zone culturale. Colecția include de asemenea un important fond al lucrărilor de pictură ale Ligiei Macovei şi o însemnată bibliotecă de artă.

Muzeul poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

Fotografie principală – Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”