Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul român Alex Mirutziu, în expoziţia „UN/MUTE” de la New York

Artistul român Alex Mirutziu, în expoziţia „UN/MUTE” de la New York

Alex Mirutziu reprezintă România în cadrul proiectului „UN/MUTE”, o expoziție de grup cu lucrări colaborative realizate de 28 de artiști din Uniunea Europeană și Statele Unite.

Expoziția va fi deschisă pe 22 septembrie 2021, în două importante spaţii newyorkeze, galeria Forumului Cultural Austriac (până pe 7 ianuarie 2022) şi galeria Undercurrent (până pe 21 noiembrie 2021).

„UN/MUTE” este un proiect organizat în parteneriat de galeria Undercurrent și mai mulți membri ai EUNIC New York, asociația institutelor culturale din Uniunea Europeană care activează în metropola americană, a cărei președinție este deținută anul acesta de ICR New York.

Curatoarele expoziției sunt Daina Mattis și Melinda Wang.

Expoziția, prezentată în format fizic, este punctul culminant al unui proiect de 18 luni lansat în 2020 și derulat online, care a oferit artiștilor din mai multe țări europene și din New York ocazia de a comunica și de a lucra împreună în ciuda pandemiei.

Artiștii participanți sunt Eren Aksu (Germania), Anna Bera (Polonia), Aaron Bezzina (Malta), Alex Camilleri (Malta), Mariella Cassar-Cordina (Malta), Saddie Choua (Flandra, Belgia), Sanne De Wilde (Flandra, Belgia), FOQL (Polonia), Gabrielė Gervickaitė (Lituania), Nicola Ginzel (Austria), Justyna Górowska (Polonia) Ada Van Hoorebeke (Flandra, Belgia), Olesja Katšanovskaja–Münd (Estonia), Marie Lukáčová (Cehia), Ieva Mediodia (Lituania), Luisa Muhr (Austria), Barbara Maria Neu (Austria), Terttu Uibopuu (Estonia), precum și – din New York – Kris Grey, Kyle Hittmeier, Mo Kong, Yi Hsuan Lai, H. Lan Thao Lam, Sheila Maldonado, Emmanuel Massillon, Emily Shanahan.

România este reprezentată de Alex Mirutziu, care a realizat o lucrare împreună cu artista new-yorkeză Sydney Shavers.

Conceptul proiectului s-a dezvoltat în jurul sentimentelor de incertitudine și izolare din perioada pandemiei, pe care artiștii au fost invitați să le exploreze împreună, pentru a descoperi în ce fel le-au afectat practica artistică.

Mai mult, participanții au fost provocați să experimenteze modalități prin care blocajele cauzate de pandemie pot fi depășite, inclusiv o comunicare mai eficientă, o mai mare deschidere către diversitate și utilizarea creativă a tehnologiei. Ei au reușit să dezvolte o serie de strategii de depășire a limitelor impuse de izolare, conectându-se prin noi forme de expresie dincolo de obstacolele de limbă, cultură, generație și geografie și investind astfel cu sens propriile practici artistice.

Expoziția „UN/MUTE” este rezultatul concret al conversațiilor online dintre artiștii invitați, care au intrat inițial în legătură ca niște străini izolați fiecare în locuințele lor din Europa și New York, dar au devenit, încetul cu încetul, colaboratori apropiați, în numele unui proiect cultural comun.

Provenind din culturi și țări diferite, artiștii au reușit să găsească un limbaj comun. Astfel, au rezultat 14 creații artistice care demonstrează că arta nu a putut fi redusă la tăcere. În ciuda crizei globale, acestea au putut „prinde glas” („un/mute”) și s-au putut face auzite de lumea întreagă.

Alex Mirutziu (n. 1981) este un artist care opereză prin intermediul practicii performance-ului, al instalațiilor, filmului, textului, cât și prin proiecte curatoriale. Dincolo de activitatea artistică, el este interesat și de practicile teoretice, colaborând cu artiști, scriitori, muzicieni sau filosofi precum Grit Hachmeister (DE), Elias Merino (ES), Graham Foust (US) și Graham Harman (US). Proiectele lui au fost prezentate, printre altele, la Royal College of Arts London, Von Kraal Theatre, Estonia, Konstfack, Stockholm, Bezalel University of Art and Design, Tel Aviv, Powerplant, Toronto, Mucsarnok Kunsthalle, Budapesta, Centrul de Artă Contemporană şi Muzeul Naţional de Artă din Varşovia, Muzeul Național de Artă din Bucureşti, Kunsthalle Mulhouse, Kunsthalle Winterthur, Kunsthalle Bega, Centrul de Artă Contemporană Tel Aviv, Royal Academy of Arts London şi Bienala de la Veneția.

Foto: Alex Mirutziu, „Seven places I can’t go to but talk to”, instalație, 2021 – parte din expoziția de la Forumul Cultural Austriac din New York. Credit: ICR New York