Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul solitar C. Louis Blank revine după o pauză de 30 de ani
c. louis blank, ascension, evey fine art

Artistul solitar C. Louis Blank revine după o pauză de 30 de ani

Artistul solitar C. Louis Blank, celebru în anii 1980 și 1990, revine după o pauză de 30 de ani cu o expoziție într-o galerie din New York.

Născut în Louisiana, în 1948, pe nume Charles Blank, a obținut un masterat în arte plastice la Louisiana State University în 1978, iar de-a lungul anilor 1980 a fost subiectul mai multor expoziții de succes – inclusiv la New Orleans Museum of Modern Art (NOMA) în 1980 și la Huntsville Museum of Art în 1985. În 1987, lucrări ale lui au fost cumpărate de Ogden Museum of Southern Art din New Orleans.

Lucrările și practica lui Blank urmau să fie văzute de un public numeros, odată cu planificarea unei expoziții la New Museum din New York, la începutul anilor 1990. Înaintea expoziției, fondatoarea muzeului, Marcia Tucker, l-a vizitat pe Blank în atelier și, ulterior, artistul a suferit o criză de sănătate mintală. În cele din urmă, expoziția nu a mai fost organizată și acela a fost momentul de început pentru perioada de decenii de izolare a lui.

După aproximativ 30 de ani, Blank a revenit pe scena artistică cu o nouă expoziție personală, „Ascension”, la galeria Evey Fine Art, deschisă până în 9 mai 2024.

Figurație și abstracție

Opera lui Blank acoperă spectrul dintre figurație și abstracție. Lucrările figurative, cum ar fi „Portrait” (2024), evocă modernismul de la începutul secolului al XX-lea, în special expresionismul, potrivit galeriei. Alături de alte lucrări figurative ale lui Blank, ea evocă teme ale existențialismului și transmite neliniștea artistului în timpul izolării sale.

c louis blank, portrait

C. Louis Blank, „Portrait” (c) Evey Fine Art

Moartea mamei lui în 2010 a fost, în multe privințe, un moment declanșator pentru Blank, care a început să exploreze abstracția totală, așa cum se poate remarca în lucrarea ce dă numele expoziției, „Ascension” (2011). Pictura cu încărcătură psihologică este în același timp plină de mișcare și energie, dar și meditativă. Blank a declarat: „În pictura mea, am reînnoit o atitudine de a lucra rapid, de a nu analiza și de a lăsa un flux de conștiință să conducă povestea”.

Credit foto: Evey Fine Art