Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artprice: Săptămâna care a valorat 970 de milioane de dolari la Christie’s
warhol

Artprice: Săptămâna care a valorat 970 de milioane de dolari la Christie’s

Săptămâna trecută, Christie’s a înregistrat 970 de milioane de dolari în trei sesiuni de vânzări și două seri de licitații foarte animate. În afară de 15 noi recorduri de licitație, 22 de artiști – de la Van Gogh la Beeple – au depășit pragul de 10 milioane de dolari, este bilanțul Artprice.

Licitațiile au fost organizate live la New York, dar și din Hong Kong și Londra, folosind ecrane gigant instalate în Rockfeller Center.

Potrivit Christie’s, mai mult de 1.200.000 de telespectatori au urmărit evenimentele difuzate pe nouă platforme (site și rețele de socializare), cu participanți la licitații din 27 de țări diferite.

Van Gogh în centrul atenției și noi recorduri

Săptămâna, marcată de reluarea vânzărilor cu prezență fizică, a fost condusă de maeștri impresioniști din colecția Edwin Lochridge Cox, care au totalizat 332 de milioane de dolari cu 100% opere vândute. Trebuie precizat că „Cox Collection | L’histoire de l’impressionnisme” a fost una dintre cele mai mari colecții americane apărute vreodată pe piață, cuprinzând capodopere de Caillebotte, Cézanne și Van Gogh cap de afiș.

Trei opere de Vincent Van Gogh au obținut rezultate remarcabile. Pictat la Saint-Rémy în octombrie 1889, „Cabanes de bois parmi les Olivier et cypres” a mobilizat colecționarii puternici din toată lumea. Tabloul și-a început cursa la 32 de milioane de dolari pentru a ajunge în final la 62 de milioane de dolari, aproape dublu. Prețul final al acestei opere – mărit de diverse taxe – a ajuns la 71,3 milioane de dolari.

Un alt Van Gogh, „Meules de ble”, creat la Arles în 1888, a stabilit un record pentru o operă pe hârtie a artistului, fiind adjudecat la 35,85 de milioane de dolari.

O a treia operă a artistului, provenită tot din colecția Cox, a atins 46,7 milioane de dolari – mult peste estimarea de 5-7 milioane de dolari furnizată de Christie’s („Jeune homme au bluet”). Bătălia a durat nouă minute și a mobilizat 11 ofertanți pentru a permite acestei pânze să urce la mai mult de 40 de milioane de dolari.

“La 53 de milioane de dolari, Caillebotte își reînnoiește recordul într-o manieră impresionantă. Impresionistul ajunsese până atunci la 22 milioane de dolari”

În afară de cele trei tablouri de Van Gogh, „L’Estaque aux toits rouges” de Paul Cezanne a fost foarte bine primit. Pânza a fost vândută pentru 55,3 milioane de dolari, adică puțin peste „Jeune homme a sa fenetre” de Gustave Caillebotte, a câștigat cu 2 milioane de dolari mai puțin.

Caillebotte își reînnoiește recordul într-o manieră impresionantă cu această pânză considerată „capodoperă a realismului urban modern de secol XIX” de Muzeul Getty din Los Angeles, care a achiziționat-o contra sumei de 53 de milioane de dolari.

Impresionistul francez și-a spulberat precendentul record stabilit la 22 de milioane de dolari în 2019 pentru „Chemin montant” (1881) (Christie’s Londra, 27 februarie 2019).

Secolele 20/21: runda a doua

Inițiat în mai, acest nou format de vânzări care amestecă opere din secolele 20 și 21 este descris de Christie’s drept „o abordare inovatoare” ce reflectă „evoluția cererii pieței și a obiceiurilor de colecție, despărțind categoriile de vânzări tradiționale pentru a stabili noi conexiuni stilistice”.

Capodoperele istorice ale secolului 20 se regăsesc alături de cei mai populari artiști emergenți – cu opere atât fizice, cât și digitale – în cataloagele uneia dintre cele mai vechi societăți de vânzări din lume.

Arta secolului 20 obține un rezultat impresionant de 419,8 milioane de dolari, cu  92% din loturi vândute. Perioada a fost condusă de artiști precum Andy Warhol, Pablo Picasso, Gerhard Richter și Cy Twombly.

Primul lot al vânzării a fost un rar portret al lui Jean-Michel Basquiat realizat de Andy Warhol în 1982, vândut la 40 de milioane de dolari. Această operă din colecția lui Peter Brant a fost considerată singurul Basquiat oxidat aflat în colecția unui privat. Un al doilea portret de acest tip este păstrat la Muzeul „Andy Warhol” din Pittsburgh, al treilea – rămas la Jean-Michel Basquiat toată viața sa – este păstrat în locuința artistului.

„100% reușită pentru arta secolului 21!”

Rezultatul pentru vânzările de opere de secol 21 afișează 219,3 milioane de dolari și mai ales, o reușită totală, cu 100% din loturi vândute. „A avea o rată de vânzare de 100% și zece recorduri de artist este o realizare fenomenală. Cu rezultate excepționale pentru artiștii emergenți, artiste, NFT-urile cu care suntem mândri că am creat o vânzare ce reprezintă epoca noastră dar și viitorul nostru”, a spus Ana Maria Celis, responsabil de vânzări la Christie’s.

Un lot principal, o pânză monumentală de Jean-Michel Basquiat, realizată în 1982, a fost vândută pentru 40 de milioane de dolari („The Guilt of Gold Teeth”). Un rezultat urmat de aproape de Peter Doig, care a stabilit noul său record personal la 39,8 milioane de dolari cu „Swamp’ed Whitenoise” (1990). Această capodoperă se află printre primele reprezentări de canotaj la Doig, un motiv esențial în universul artistului provenit, la origine, de la o imagine din filmul horror cult „Vineri 13”.

Beeple s-a făcut remarcat din nou. După opt luni de când lucrarea sa „Everydays: The First 5.000 Days” (2021) a fost vândută la 69,3 milioane de dolari, „Human One” a fost adjudecată la 29 de milioane de dolari. Beeple s-a angajat să actualizeze componentele vizuale ale lucrării de-a lungul întregii sale cariere.

Această lucrare este menită să evolueze, în timp real, în funcție de evenimentele mondiale.

Cei zece artiști ai secolului 21 care au stabilit un nou record personal sunt: Xinyi Cheng, Hilary Pecis, Nicholas Party, Issy Wood, Stanley Whitney, Peter Doig, Jacqueline Humphries, Barbara Kruger, Rashid Johnson și Kenny Scharf.

Citește și Van Gogh și Warhol, vedete incontestabile ale casei Christie’s, au urcat veniturile la 751,9 milioane de dolari