Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Așteptându-l pe Brâncuși”, 20 de expoziții outdoor de etnosculptură
asteptandu l pe brancusi, donici

„Așteptându-l pe Brâncuși”, 20 de expoziții outdoor de etnosculptură

Proiectul „Așteptându-l pe Brâncuși”, o serie de 20 de expoziții outdoor de etnosculptură de M. C. Donici, va fi inaugurat pe 8 iunie, la Timișoara.

Înaintea importantei expoziții Costantin Brâncuși care va fi verniisată în septembrie la Muzeul Național de Artă Timișoara, artistul vizual Mihai Donici inaugurează un proiect de 20 de expoziții de etnosculptură care prefigurează lumea formelor brâncușiene. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 5 luni și va cuprinde expoziții de câte 3 ore la monolitul din Piața Unirii, în fiecare joi, între orele 19:00 și 22:00. Expozițiile sunt concepute evolutiv, piesele expuse fiind diferite.

Prima expoziție va fi amenajată pe 8 iunie, între orele 19:00 și 22:00, în Piața Unirii, în muzeului. Proiectul e finanțat prin programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

Sculpturi, etnomarionete și performance

Vor fi expuse săptămânal, outdoor, câte 20 de etnosculpturi de medii și mari dimensiuni și „Sperie-ciori” – rapel la motive din mitologia populară română – etnomarionete uriașe, de 3 metri, într-un performance vizual-sonor.

Conceput ca o intervenție urbană cu mijloace artistice, proiectul propune o experiență imersivă în interiorul unei mari culturi populare și a mitologiei ei captivante.

Performance-ul care însoțește expozițiile este interactiv, publicul fiind invitat să bată toacele și să mânuiască „sperie-ciorile”.

Ilustrație/ poster (c) Lilian Lupanciuc