Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Atelierul parizian unde au lucrat Modigliani și Brâncuși necesită renovare urgentă
chaim soutine, atelier 11

Atelierul parizian unde au lucrat Modigliani și Brâncuși necesită renovare urgentă

Atelier 11 din Cité Falguière din Paris, casă și loc de muncă încă din anii 1870 pentru unii pictori și sculptori celebri, are nevoie urgentă de renovare.

Pictorul italian Amedeo Modigliani își dădea întâlnire aici cu amanta rusă, care se afla în luna de miere. Constantin Brâncuși, Chaïm Soutine și Paul Gauguin au locuit și au lucrat de asemenea în acest atelier în diferite perioade, înainte de a deveni celebri.

Construită la începutul anilor 1870, Cité Falguière a fost o comunitate de artiști într-o fundătură din Montparnasse, unde cei care se săturaseră de Montmartre sau nu-și mai puteau permite chiriile de acolo se mutau în sudul capitalei franceze pentru a picta și sculpta, formând ceea ce a fost cunoscut sub numele de mișcarea École de Paris.

În anii 1960 și 1970, buldozerele au intrat aici, distrugând multe dintre atelierele istorice pentru a lăsa loc blocurilor de apartamente. Cele care au rămas, cu excepția Atelierului 11, au fost transformate în locuințe private.

Spiritul artistic al École de Paris

Acum, militanții care au petrecut 16 ani făcând lobby fără succes pe lângă Guvern și autoritățile locale pentru a o clasifica drept clădire de interes istoric au organizat o campanie de strângere de fonduri pentru a o restaura și pentru a-i continua rolul de casă și spațiu de lucru pentru artiștii vizitatori.

Cea mai urgentă lucrare este renovarea fațadei. Jessica Chilloh, care coordonează proiectul de renovare pentru asociațiile non-profit l’AiR ARTS și Cité Falguière, a declarat: „Nucleul acestui proiect este de a păstra acest patrimoniu într-un mod viu și activ. Nu dorim să transformăm acest loc într-un muzeu, ci să rămână un loc în care artiștii să vină să lucreze și să fie un loc de creație”.

„Sperăm ca programul de rezidențe pe care l-am stabilit pentru artiștii contemporani – și prin artiști nu ne referim doar la pictori și sculptori, ci și la creatori multidisciplinari, inclusiv dansatori, scriitori, regizori – să mențină viu spiritul artistic al École de Paris”, citează The Guardian.

Cité Falguière

Cité Falguière de lângă stația Montparnasse poartă numele pictorului și sculptorului Alexandre Falguière din secolul al XIX-lea. În 1861, sponsorul său, Jules-Ernest Bouillot, de asemenea sculptor, a dispus construirea a 30 de ateliere mici și rudimentare pe care să le ofere artiștilor aflați în dificultate contra unor chirii modeste. Atelierele erau structuri din lemn și metal, cu vaste ferestre de sticlă care se deschideau pentru a permite scoaterea sculpturilor mai mari. La capătul fundăturii, Falguière a locuit într-o casă mare, Vila Rose, care a devenit un hotel pentru artiștii săraci în anii 1920, dar care a fost distrusă în dezvoltarea ulterioară a zonei.

Paul Gauguin și-a înființat atelierul în comunitate în 1877, urmat de Amedeo Modigliani, care și-a finalizat acolo sculptura „Cariatide”, apoi de Constantin Brâncuși și de japonezul Tsuguharu Foujita, alături de alți artiști din Europa, America, Turcia, Iran și Cuba.
Emigrantul de origine rusă Chaïm Soutine, care a împărțit numărul 11 cu Modigliani, a pictat fațada în timpul șederii lui, oferindu-le restauratorilor o idee perfectă despre cum arăta inițial.

Macron, între rezidenții zonei

Timp de 40 de ani, până în 2021, artista sârbo-rusă Mira Maodus a locuit și a lucrat la numărul 11. De atunci, atelierul a găzduit un program internațional de rezidență pentru artiști.

Emmanuel Macron și soția lui, Brigitte, au avut un apartament la numărul 8 Cité Falguière, înainte ca el să devină ministru de Finanțe, în 2014.

Actualii proprietari ai Atelier 11 au semnat un acord cu L’AiR ARTS și Cité Falguière pentru a se asigura că spațiul va continua să fie o reședință și un atelier pentru artiști.

Mila Ovchinnikova, directorul fondator al L’AiR ARTS, a spus că Atelierul 11 este un „adevărat omagiu adus puterii comunității artistice”, care ar trebui păstrat pentru generațiile viitoare”.

atelier 11, foto l’air arts

Atelier 11 (c) L’Air Arts

Renovare de peste 1,2 milioane de euro

O donație de 105.000 de euro din partea Mission Patrimoine, o organizație națională susținută de Ministerul Culturii din Franța, permite ca renovarea fațadei Atelierului 11 să înceapă anul viitor, dar mai sunt necesari 150.000 de euro pentru a finaliza aceste lucrări.

Asociațiile spun că va mai fi nevoie de cel puțin 1 milion de euro pentru a aduce interiorul micuței clădiri cu trei etaje la nivelul cerințelor și pentru a îndeplini standardele de siguranță necesare pentru a permite în continuare artiștilor să rămână și să lucreze.

Apelul la donații este monitorizat de Fondation du Patrimoine, creată pentru a ajuta asociațiile și organizațiile să întrețină clădirile istorice.

Stephanie Nadalo, istoric de artă și președinte al Asociației Cité Falguière, a declarat: „Acest atelier a fost administrat de artiști, pentru artiști, timp de 150 de ani, iar noi dorim să continuăm acest lucru. Nu este doar un spațiu unic, ci și o comunitate de oameni, un loc în care arta, istoria artei se întâlnesc”.