Atena-Elena Simionescu expune la Veneția lucrări în tehnică mixtă şi gravură experimentală
Atena-Elena Simionescu, artist și cadru didactic, expune la Veneția lucrări în tehnică mixtă pe pânză şi gravură experimentală sub titlul „Anatomii vegetale”.
Expoziția, curatoriată de Lăcrămioara Stratulat, va fi deschisă publicului în perioada 9 – 19 februarie, la Galeria principală a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Artista prezintă 25 de lucrări de dimensiuni variabile, tehnică mixtă pe pânză şi gravură experimentală pe hârtie. Atena–Elena Simionescu evocă anatomii estetice dedicate naturii vegetale şi spiritului uman, construind naraţiuni vizuale subiective. Ancorată în tendinţele artei contemporane şi orientată într-o proporţie importantă către gravura experimentală, expoziţia „Anatomii vegetale” face trimitere la simbolurile structurilor vegetale şi asocieri ale acestora cu sensurile condiţiei umane, creând un univers fantastic şi iluzoriu.
Este propus un ciclu de personaje simbolice, receptarea conceptelor conducând, dincolo de prezenţa imaginii, către direcţii vizuale şi trasee grafice care cultivă cultura fragmentului sau a detaliului. Gravurile scot în evidenţă forme şi structuri compuse şi recompuse, în crearea unor noi identităţi grafice, anatomii vizuale vegetale metamorfozate într-un dialog complex cu figura umană. Imprimate în manieră proprie, neconvenţional şi experimental, mergând de la gravura clasică până către amprentă şi monotip, lucrările au caracter de unicat, fie că sunt imprimate pe hârtie sau pe pânză.
Despre Atena-Elena Simionescu
Atena-Elena Simionescu, prof. univ. dr. habil. la Departamentul Arte Plastice – Grafică, Facultatea de Arte Vizuale şi Design a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, este axată în creația artistică pe analiza şi dezvoltarea gravurii experimentale, a ilustraţiei şi a construcţiei grafice. A participat la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale şi a expus în muzee şi galerii naţionale şi internaţionale.
„Cu o vechime de peste trei decenii în învățământul superior de artă, profesor universitar, rector, fondatoarea celei mai importante Bienale Internaţionale de Gravură din estul României (BIGC), organizată în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal «Moldova» din Iaşi, Atena Elena Simionescu este artista care înţelege gravura asemenea unui mod de viaţă, de o extraordinară ţinută şi rafinament, matricea în fapt a artei aşa cum o vedem astăzi”, spune curatoarea Lăcrămioara Stratulat.