Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Australia revine la varianta inițială pentru Bienala de Artă de la Veneția 2026
bienala 2024, mahku (movimento dos artistas huni kuin)

Australia revine la varianta inițială pentru Bienala de Artă de la Veneția 2026

Australia a decis să revină la proiectul ales inițial să reprezinte țara la Bienala de Artă de la Veneția 2026. Este vorba despre echipa formată din artistul Khaled Sabsabi și curatorul Michael Dagostino.

Hotărârea a venit în urma unei analize independente. Artistul spune că decizia Creative Australia îi reînnoiește încrederea în integritatea procesului de selecție al organismului.

Khaled Sabsabi a fugit de războiul civil din Liban pe când era copil și locuiește acum în vestul orașului Sydney. Mai mult de 35 de ani, Sabsabi a produs lucrări pe teme de identitate națională, migrație și xenofobie, în special în ceea ce privește stereotipurile culturale ale musulmanilor și arabilor. Directorul general al Creative Australia, Adrian Collette, aprecia că lucrările lui „reflectă diversitatea și pluralitatea culturii bogate a Australiei și vor stârni conversații semnificative cu publicul din întreaga lume”.

Organismul și-a schimbat părerea însă, în luna februarie. Într-un comunicat, a fost transmis că nu va fi continuată colaborarea cu echipa artistică pentru bienala de anul viitor. „Consiliul consideră că o dezbatere prelungită și dezbinătoare cu privire la rezultatul selecției pentru 2026 prezintă un risc inacceptabil pentru sprijinul public acordat comunității artistice australiene și ar putea submina obiectivul nostru de a aduce australienii împreună prin artă și creativitate”.

O problemă a reprezentat-o „You”, o instalație video din 2007 a artistului, care prezintă un portret al lui Hassan Nasrallah, fost lider Hezbollah asasinat de Israel în septembrie 2024, pe un clip audio al discursului său din 2006. Lucrarea se află la Muzeul de Artă Contemporană din Sydney, care a descris modul în care Sabsabi „a manipulat materialul video, ascunzând fața lui Nasrullah cu raze de lumină care strălucesc din ochii și gura sa, sugerând o iluminare divină”. Totuși, a fost subliniat modul în care lucrarea, descrisă ca „ambiguă”, „se joacă și cu temerile occidentale de diferență culturală” și „capacitatea mass-media de a diviniza sau de a defăima și de a genera suspiciune sau panică prin repetarea intensivă a imaginilor pe ecranele noastre de televiziune”.

O altă lucrare provocatoare a lui Sabsabi menționată este „Thank You Very Much” (2006), un videoclip ce prezintă evenimentele din 11 septembrie 2001. Titlul este împrumutat de la una dintre frazele folosite de George W. Bush în timpul unei conferințe de presă despre atacuri, ale cărei fragmente sunt folosite și în videoclipul lui Sabsabi.

Cea de-a 61-a Expoziție Internațională de Artă de la Biennale di Venezia – „In Minor Keys”, de Koyo Kouoh – are loc din 9 mai până în 22 noiembrie 2026 (avanpremieră 6, 7, 8 mai) la sediile Giardini și Arsenale, precum și în diverse spații din Veneția.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.