Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Picturi de M.H. Maxy, Victor Brauner și Marcel Iancu, în licitația unei colecții de artă avangardistă
cu ursu, maxy, artmark

Picturi de M.H. Maxy, Victor Brauner și Marcel Iancu, în licitația unei colecții de artă avangardistă

Picturi de M.H. Maxy, Victor Brauner, Marcel Iancu și Arthur Segal se regăsesc în licitația unei colecții de artă avangardistă organizată în seara de 14 noiembrie la Palatul Cesianu-Racoviță și online, pe artmark.ro.

Evenimentul este intitulat „Vive la Révolution Artistique! Licitația unei mici colecții de avangardă”. Puțin peste 100 de loturi sunt scoase la vânzare la estimări cuprinse între 45.000 de euro și 50 de euro.

Max Herman Maxy este prezent în această licitație cu două picturi importante – „Cu ursu (II)” și „La zăpadă”. Prima, cu estimare maximă de 45.000 de euro, este o variantă de mai mari dimensiuni a compoziției expuse în recenta retrospectivă desfășurată la MNAR (Muzeul Național de Artă al României), expoziție care a evidențiat rolul fundamental jucat de Maxy în istoria modernismului românesc, atât din perspectiva creației sale artistice, cât și ca prim director al muzeului național. Cea de-a doua lucrare a primit o estimare maximă de 25.000 de euro.

Două lucrări conceptuale realizate de Victor Brauner în 1952 sunt incluse în vânzare, alături de alte 16 creații, – una este o acuarelă pe afișul expoziției „Victor Brauner. Dessins-Aquarelles” (de la Galeria Cahiers D’Art, Paris), cealaltă este un desen, tot pentru un afiș, cel al expoziției „Victor Brauner. Peintures” (de la Galerie de France, Paris). Ele provin din colecția Galeriei Samy Kinge – unul dintre cei mai de seamă galeriști parizieni, foarte implicat în promovarea și recunoașterea internațională a lui Victor Brauner. În aceeași licitație figurează alte câteva lucrări de Victor Brauner, precum „Visul Apei”, lucrare realizată în guașă și semnată în maniera unui cod secret, „Mon mystere”, sub un strat acoperitor de guașă albă.

autoportret, 1929, arthur segal, artmark

Autoportret, 1929, Arthur Segal; Artmark

Printre artiștii care au făcut parte din mișcarea de avangardă și care i s-au alăturat lui Tristan Tzara la Zürich este Arthur Segal. El a expus alături de cei mai mari artiști ai avangardei mondiale și a fost bun prieten cu psihanalistul Sigmund Freud, cu ajutorul căruia a înființat prima școală de terapie prin artă. Astăzi, Arthur Segal are o cotă internațională mare, recordul de piață fiind stabilit la Berlin, unde în urmă cu câțiva ani un autoportret al său a fost adjudecat contra sumei de 456.000 de euro. Din aceeași serie este și lucrarea aflată în evenimentul casei A10 by Artmark – un alt „Autoportret”, realizat în 1929, cu estimare maximă de 15.000 de euro.

Licitația cuprinde lucrări semnate de Marcel Iancu, artist de asemenea de renume mondial, al cărui record de piață a fost stabilit la Paris, după ce „Le petit bal de Zürich” a fost adjudecată într-o licitație publică la 140.000 de euro. Dintre cele 20 de loturi semnate Marcel Iancu se remarcă „Peisaj cu Marea Galileei (Tiberias)” (19388), estimat la 25.000 de euro, și „Don Quijote”, la 3.000 de euro.

peisaj cu marea galileei, marcel iancu, artmark

Peisaj cu Marea Galileei (Tiberias); Artmark

Expoziția dedicată licitației „Vive la Révolution Artistique!” poate fi vizitată zilnic (de luni până duminică, în intervalul 10:00 – 20:00), cu acces liber, la Palatul Cesianu-Racoviță.