Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Avanpremieră – „Efectul Picasso” în valoare de 135 milioane de euro la MARe / galerie foto
efectul picasso, mare, curatorial.ro

Avanpremieră – „Efectul Picasso” în valoare de 135 milioane de euro la MARe / galerie foto

Expoziția-eveniment „Efectul Picasso”, cu 46 de lucrări ale maestrului spaniol cu valoare de asigurare de 135 milioane de euro și alte zeci de lucrări ale unor artiști români inspirați de el, debutează la MARe/ Muzeul de Artă Recentă din București. Ea va putea fi vizitată în perioada 27 septembrie – 8 ianuarie și marchează jumătate de secol de la moartea emblematicului artist.

Lucrările aduse de la Muzeul Picasso din Paris au fost realizate în perioada 1908 – 1971 și este vorba despre uleiuri, acvaforte, tușuri, guașe și pasteluri. Trebuie menționat că modul în care este iluminată expoziția a fost decis de muzeul parizian, iar vizitatorii vor remarca diferența.

Toate lucrările i-au aparrținut, apoi au fost lăsate moștenire Statului francez. Printre cele mai importante se numără „Femeie pe pernă” (1969, portret al lui Jacqueline, ultima lui soție), „Femeie așezată cu brațele încrucișate” (1937), „Natură moartă cu vază și pânză verde” (1908), care duce cu gândul la „Coloana fără sfărșit” creată de Constantin Brâncuși jumătate de an mai târziu, „Nud culcat și chitarist” (1970), dar și un peisaj al portului Cannes, din perioada albastră, trei variante ale „Dejunului pe iarbă” al lui Manet, portrete ale lui Francoise Gilot și o „Jacqueline la fereastră”, poate cea mai intimă lucrare din „Efectul Picasso”.

„O expoziție de văzut cu grijă”, îndeamnă Erwin Kessler, directorul muzeului, instituție privată care a împlinit cinci ani de activitate.

Pe lângă cele 46 de picturi, litografii și gravuri ale maestrului spaniol, pot fi văzute și 65 de lucrări (picturi, sculpturi, ceramică, graffiti) semnate de artiști români contemporani, printre care Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Ștefan Bertalan, Alma Redlinger, Neculai Păduraru, Vasile Gorduz, Florin Mitroi, Victor Man, Silvia Radu și Dumitru Gorzo.

Proiect de 1,1 milioane de euro

Expoziția se înscrie programului „Anul Picasso”, derulat de guvernele spaniol și francez în opt țări din lume. Ea a fost pregătită timp de doi ani de MARe și entitățile partenere, principala fiind Muzeul Picasso din Paris.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a spus în avanpremiera expoziției: „Din prima zi de mandat, în strânsă legătură cu MARe, am început să urmăresc în detaliu pregătirea acestei expoziții. Efectul lui Picasso este inestimabil, la fel ca opera prezentată aici, în muzeu. România intră în circuitul țărilor europene, fiind singura țară din est care organizează o astfel de expoziție. Sunt convinsă că această expoziție va aduce în București vizitatori nu doar din România, ci și din străinătate. Capitala va deveni, și datorită ei, un epicentru cultural. Orice astfel de eveniment contribuie și la creșterea economică, reprezintă cea mai sustenabilă creștere economică”.

Ministerul Culturii a asigurat 51% din cheltuielile aferente organizării. „Am pornit de la 100.000 de euro din partea Ministerului Culturii, iar Guvernul avea să ajute cu transportul. În urma unor obstacole birocratice, am mers până la urmă pe soluția suplimentării de la MC – la 165.000 de euro, revenind în sarcina muzeului să gestioneze celelalte componente – transport, amenajare a expoziției”, a explicat ea.

Mihaela Păun, directoarea Arcub, a punctat: „Noi am avut relația directă cu Muzeul Picasso din Paris. Am preluat cesiunea tablourilor, care a fost plătită prin Arcub, în parteneriat cu MARe”. Finanțarea dată de primărie prin Arcub a fost de 90.000 de euro, un contract direct cu Muzeul Picasso din Paris.

Mai mult de 135,5 milioane de euro este valoarea de asigurare, „valoare de inventar”, după cum a spus Kessler, lucrările fiind considerate inestimabile, iar transportul a costat mai mult de 140.000 de euro.

Toate cheltuielile pentru proiect s-au ridicat la 1,1 milioane de euro, din care aproximativ 700.000 de euro, din surse private. „Trebuie să fie măcar peste 30.000 de vizitatori, măcar pentru a ieși pe zero”.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a adăugat: „Ne dorim să punem Bucureștiul pe harta marilor competiții sportive și a marilor evenimente culturale. O expoziție de această anvergură e o referință pentru ce trebuie să fie evenimentele culturale în București”.

Evenimente conexe

Pe parcursul celor patru luni, proiecții de film și o dezbatere care le va avea în centru pe artistele Dora Maar și Francoise Gilot, iubite și muze ale lui Picasso, vor avea loc la Cinema Elvire Popesco de la Institutul Francez din București.

Alte proiecții – filme documentare și artistice – vor fi găzduite de Arcub și de MARe, dar și la Institutul Cervantes din București.

Pe lângă acestea, la Arcub va avea loc o dezbatere despre arta murală (la MARe, au fost create de Radu Pandele, Pisica Pătrată, Irlo și Kero patru astfel de lucrări inspirate de Picasso).

În plus, pe 5 ianuarie 2024, va fi organizat un simpozion la Academia Română, la care vor participa specialiști din mai multe țări, precum Polonia, Cehia și Germania. Tema principală va fi efectul creației lui Pablo Picasso în zona centrală și de est a Europei, în perioada 1941 – 1989.

femeie pe perna, efectul picasso, mare, curatorial.ro

Femeie pe pernă – Efectul Picasso, MARe (c) curatorial.ro

img 5375

Femeie cu brațele încrucișate, Efectul Picasso, MARe (c) curatorial.ro

perioada albastra, efectul picasso, mare, curatorial.ro

Peisaj Cannes, Efectul Picasso, MARe (c) curatorial.ro

vedere expozitie efectul picasso, mare, curatorial.ro

Vedere din expozitia Efectul Picasso, MARe (c) curatorial.ro

nud culcat si chitarist, efectul picasso, mare, curatorial.ro

Nud culcat si chitarist, Efectul Picasso, MARe (c) curatorial.ro

sculptura gorduz, efectul picasso, mare, curatorial.ro

Sculptură de Vasile Gorduz, Efectul Picasso, MARe (c) curatorial.ro

natură moartă cu vază și pânză verde, efectul picasso, mare, curatorial.ro

Natură moartă cu vază și pânză verde, Efectul Picasso, MARe (c) curatorial.ro

ervwin kessler, dejunurile lui manet, efectul picasso, mare, curatorial.ro

Erwin Kessler prezentând Dejunurile lui Manet create de Picasso, Efectul Picasso, MARe (c) curatorial.ro

jacqueline la fereastra, efectul picasso, mare, curatorial.ro

Jacqueline la fereastră, Efectul Picasso, MARe (c) curatorial.ro