Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Balcic” al lui Nicolae Dărăscu, scos la vânzare
balcic, nicolae dărăscu, alis

„Balcic” al lui Nicolae Dărăscu, scos la vânzare

Un peisaj din Balcic pictat de Nicolae Dărăscu este cel mai scump lot în licitația organizată de casa Alis în 26 mai, care cuprinde 52 de lucrări – pictură și grafică – semnate de importanți artiști autohtoni.

„Balcic”, ulei pe carton, are un preț de pornire de 35.000 de lei. Este unul dintre cele mai valoroase tablouri ale pictorului care a trăit între anii 1883 și 1959 scoase la vânzare în ultimii ani. În septembrie 2023, „Veneția”, ulei pe pânză din colecția Monica și Mihai Dobrescu, a fost adjudecat contra sumei de 92.000 de lei, care a reprezentat și prețul de pornire.

Jean Cheller este prezent în licitație cu două lucrări. „Interior țărănesc”, ulei pe carton, are un preț de pornire de 13.000 de lei, iar „Bărci cu pânze”, tuș și acuarelă, de 900 de lei.

interior țărănesc, jean cheller, alis

Interior țărănesc, Jean Cheller (c) Alis

Un alt lot important este „Pe gânduri”, ulei pe carton de Samuel Mützner, pentru care vânzarea va porni de la 11.000 de lei. „Podul”, ulei pe carton de Rodica Maniu, soția lui Mützner, va fi licitat de la 8.500 de lei.

În vânzarea din 26 mai sunt cuprinse lucrări de Theodor Pallady – „Terasă la St.Tropez”, desen în creion (de la 1.300 de lei), Camil Ressu – „Portret de femeie”, cărbune (de la 1.900 de lei), Connstantin Piliuță – „Nud”, tuș și laviu de tuș (de la 1.500 de lei) și Francisc Șirato – „Strachină cu mere”, pastel (de la 3.700 de lei).

Sculptură și Artiști în viață

Segmentul de sculptură al licitației cuprinde trei lucrări – „Prometeu”, bronz de Spiridon Georgescu, turnătoria Gr. Dănilă, Buc.1936, cu preș de pornire de 13.000 de lei; „Nud”, bronz de Frederic Storck semnat pe plintă și datat 1908, de la 5.000 de lei; și „Portretul pictoriței Raluca Vulcan”, gips patinat, semnat de Ion Irimescu, de la 4.200 de lei.

prometeu, spiridon georgescu, alis

Prometeu, Spiridon Georgescu (c) Alis

Șase loturi sunt reunite în segmentul Artiști în viață al licitației. Acesta este condus de „La spectacol” (1981), ulei pe pânză de Luiza Patriciu (n.1956). Are prețul de pornire de 1.400 de lei.

Fotografie principală: „Balcic”, de Nicolae Dărăscu; credit foto: Alis