Banksy a autorizat oficial deschiderea unei expoziții la Glasgow
O nouă expoziție personală a lui Banksy – prima în 14 ani a artistului stradal – va dezvălui pentru prima dată șabloanele folosite pentru a crea multe dintre cele mai faimoase lucrări ale sale.
„Cut & Run”, care se deschide la Galeria de Artă Modernă (GoMA) din Glasgow în acest weekend, a fost autorizată oficial de artist. Cuprinzând exponate realizate din 1988 până în prezent, include artefacte originale, efemere și toaleta reală a artistului.
Banksy a spus pentru Herald: „Am ținut aceste șabloane ascunse de ani de zile, având în vedere că ar putea fi folosite ca dovezi în cazul unei acuzații de daune penale. „Dar acel moment pare să fi trecut, așa că acum le expun într-o galerie ca opere de artă. Nu sunt sigur care este crima mai mare”.
Șabloane originale
Expoziția își propune să dezvăluie procesul din spatele modului în care sunt realizate lucrările lui Banksy.
Artistul a folosit șabloane originale pentru a crea versiuni noi ale multora dintre lucrările sale celebre, inclusiv „Kissing Coppers”, care a apărut pentru prima dată pe un perete al pub-ului Prince Albert din Brighton în 2004, și „Mobile Lovers”, din Bristol în 2014, care înfățișează un cuplu îmbrățișat care se uită amândoi la ecranul lor peste umărul celuilalt.
De asemenea, în expoziție va fi prezentată vesta anti-înjunghiere cu steagul Marii Britanii pictat în alb și negru, purtată de Stormzy când a fost cap de afiș la Glastonbury în 2019, și lucrări din Betleem din Cisiordania, inclusiv o luptă cu perne între un soldat israelian și un cetățean palestinian.
În plus, există un model detaliat care explică felul în care Banksy și-a distrus pictura „Girl With Balloon”. Lucrarea s-a autodistrus la câteva momente după ce a fost licitată pentru un milion de lire sterline la Sotheby’s în 2018, în ceea ce a fost numită una dintre cele mai îndrăznețe cascadorii din istoria artei. Lucrarea parțial mărunțită s-a vândut cu mai mult de 18,5 milioane de lire sterline câțiva ani mai târziu.
Banksy, care nu și-a dezvăluit niciodată adevărata identitate, a spus că a fost atras de GoMA datorită conului de trafic care se află pe capul statuii din 1844 a Ducelui de Wellington, în fața galeriei. Conul a fost așezat pe statuie de public de mai bine de patru decenii și a devenit un simbol în Glasgow.
„Pentru oricine nu este conștient, statuia din față a avut un con pe cap în ultimii 40 de ani. În ciuda eforturilor depuse de consiliul local și de poliție, de fiecare dată când unul este îndepărtat altul îi ia locul”, este inscripția pentru expoziție.