Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un Banksy scos de pe zidul unei clădiri londoneze ar putea fi vândut pentru 700.000 lire sterline
banksy

Un Banksy scos de pe zidul unei clădiri londoneze ar putea fi vândut pentru 700.000 lire sterline

„Holywell Row Happy Helicopters”, realizat de artistul stradal anonim Banksy, a apărut pentru prima dată pe fațada unei clădiri de birouri din Shoreditch, în estul Londrei, în 2006. Deranjat de curioșii care se adunau să îl vadă, proprietarul imobilului a acoperit lucrarea cu vopsea neagră și a vândut clădirea.

Piesa restaurată a lui Banksy va fi vândută la 20 martie, în cadrul licitației de primăvară Anderson & Garland’s Country House & Fine Interiors, cu un preț estimat între 500.000 și 700.000 de lire sterline.

Pictura murală de 1,8 pe 1,2 metri prezintă trei elicoptere mari de atac Apache (un motiv recurent în lucrările lui Banksy), împodobite cu fundițe roz, și are semnătura artistului, imprimată cu șablon.

Vânzătorul, care a ales să rămână anonim, a declarat: „Am fost uimiți să descoperim că edificiul nostru de birouri a fost pânză pentru o operă de artă de o asemenea importanță și, mai mult decât atât, fusese vopsită de proprietarul anterior. Am vrut să asigurăm integritatea piesei, așa că ne-am adresat unor specialiști în restaurare pentru a găsi cea mai bună modalitate de a o păstra pentru generațiile viitoare. Din câte știm noi, nimeni nu mai încercase până atunci să salveze o astfel de operă fragilă de artă stradală de profil înalt. Deoarece piesa fusese pictată pe tencuială, după mai multe încercări eșuate, s-a luat decizia de a o îndepărta pe secțiuni de către specialiști”.

Restaurare dificilă

Compania Fine Art Restoration Company a lucrat timp de peste un an pentru a restaura tencuiala de cinci centimetri grosime, o sarcină dificilă, în parte din cauza faptului că pictura murală a fost realizată din materiale artistice netradiționale.

Directorul companiei, Chris Bull, a declarat că „una dintre numeroasele dificultăți pe care le-am întâmpinat a fost faptul că lucrarea fusese pulverizată pe tencuială și, din punct de vedere structural, nu putea fi îndepărtată într-o singură bucată, din cauza riscului probabil de a se sparge. A trebuit să se ia decizia ca aceasta să fie îndepărtată în secțiuni”. În cele din urmă, lucrarea a fost îndepărtată în opt secțiuni.

Casa de licitații din Newcastle a vândut anterior „The Merrivale Stable”, un alt original Banksy, în 2022. Sculptura din lemn și fibră de sticlă a fost achiziționată pentru peste 1 milion de lire sterline (1,26 milioane de dolari), inclusiv taxele, la două minute de la începerea licitației.

Directorul Anderson & Garland, Fred Wyrley-Birch, a declarat că cei de la casa de licitații „se așteaptă la un interes din întreaga lume. Sperăm că instituțiile vor fi interesate de această piesă importantă, astfel încât pasionații operei lui Banksy să se poată bucura de ea în anii următori”.

Trei zile de vizionare vor fi organizate în 15, 16 și 18 martie pentru a le oferi potențialilor ofertanți șansa de a vedea lucrarea de aproape.

Foto credit: Anderson & Garland